Ciasto łatwe i pyszne 🙂 Oryginalny przepis znajduje się tutaj. Ciasto robiłam nie raz z tego właśnie przepisu, lecz dziś przez przypadek lekko go zmodyfikowałam 🙂 O 11.00 mama poprosiła mnie o zrobienie owego ciasta. Robiłam je nie raz więc z pamięci wrzuciłam suche składniki, wymieszałam z jajkiem, mlekiem i dodatkami, a następnie wstawiłam do piekarnika. Poszłam do komputera sprawdzić jak długo powinno się ciasto piec i moim oczom ukazała się rzecz niezwykła. W przepisie nie było mowy o 2/3 szklanki mleka, ale o 1/3 szklanki oleju… Pobiegłam do kuchni, wyjęłam ciasto, odmierzyłam i wlałam olej, dokładnie wymieszałam i wstawiłam z powrotem do piekarnika. Po odpowiednim czasie sprawdziłam czy ciasto nie jest surowe, wyjęłam je wystudziłam i wykremowałam jak zawsze 🙂
Powiem tak: było warto zrobić ową pomyłkę 🙂 Od dziś ciasto marchewkowe tylko z mlekiem i takie wam prezentuję 🙂
Składniki:
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- pół szklanki drobnego cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki zmielonych goździków
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki ziela angielskiego
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego lub z orzechów włoskich
- 2 jajka, roztrzepane
- 2/3 szklanki mleka
- 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
- pół szklanki posiekanych, odsączonych ananasów (z puszki lub świeżych)
- 1 szklanka startej na średnich oczkach marchewki
W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, cukier, sól, proszek, sodę, przyprawy. W drugim naczyniu roztrzepać jajka z olejem i mlekiem. Połączyć zawartość obu naczyń, dodać marchewkę, orzechy i ananasy, wymieszać łyżką.
Formę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Do formy wyłożyć ciasto, wyrównać.
Piec w temperaturze 180ºC przez 40 – 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.
Krem:
- 250 g serka (np. philadelphia, twój smak- piątnica)
- 5 łyżek miękkiego masła
- 1/2 szklanki cukru pudru, przesianego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Wszystkie składniki umieścić w mikserze i utrzeć na gładką masę.
Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż. Połową kremu przełożyć ciasto, resztę rozsmarować na górze. Ozdobić orzechami włoskimi, delikatnie oprószyć cynamonem i kakao.
Smacznego 🙂
11 komentarzy
Ja kiedyś nie dodalam do ciasta jajek, a od 10 minut było w piekarniku :-). Jak tylko sie zorientowalam też wyjelam, dodalam jajka, wymieszalam i piekło się dalej :-). Wyszło wyborne. Ciasto marchewkowe robiłam z tego przepisu i chyba spróbuje z mlekiem.
Pozdrawiam!
Czyli nie tylko u mnie takie sytuacje 🙂
ja zapomnialam dodac drozdzy do ciasta drozdzowego i niestety nie było jadalne 🙁
a to ciasto wygloda super 🙂
Smakuje też wyśmienicie 😉
Też mam w planach ciasto marchewkowe z kremem. Twoje wygląda rewelacyjnie 🙂
Daj znać jak Ci smakuje 🙂
Tego szukałem:)
[…] przepis na ciasto marchewkowe w poręcznej wersji Babeczki prześlicznie prezentują się w wersji z kremem z serka […]
Ciasto wygląda znakomicie! z przepisu na pewno skorzystam (:
Dziękuję 🙂
[…] marchewkowe. To jest zdecydowanie lżejsze (nie posiada tylu dodatków) i bardziej wilgotne od swojego poprzednika. Dodatkowo, przykryte jest moim ulubionym, puszystym kremem na bazie serka z dodatkiem śmietany. […]