Tutaj podobnie jak z goframi: przepisów jest pełno i wiele z nich jest na prawdę idealnych 🙂 Ja natomiast przedstawię dziś mój rodzinny idealny biszkopt w wersji kakaowej. Mam nadzieję, że wypróbujecie tan przepis i podzielicie się tutaj swoją opinią 🙂 Biszkopt można przygotować dzień wcześniej.
Jutro pojawi się ciasto do którego ów biszkopt był przygotowywany 😉
Tortownica o średnicy 21 cm: z przepisu wychodzą 2 blaty
Tortownica większa: należy powiększyć porcję o połowę i wtedy wychodzą 2 lub 3 blaty
Składniki:
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/3 szklanki mąki
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Piekarnik nastawić na 180˚C, a dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.
Suche składniki, czyli: mąki, kakao i proszek do pieczenia wymieszać. (bez cukru!)
Jajka ubić mikserem na jasną i puszystą masę (ok. 7 minut na najwyższych obrotach), potem dodać cukier i ubijać jeszcze przez 1 minutę, a następnie wyłączyć i odstawić mikser. Do masy jajecznej przesiać suche składniki, całość dokładnie i jednocześnie bardzo delikatnie wymieszać, a następnie przelać masę do tortownicy i wstawić ją do piekarnika na około 30 minut.
Po upieczeniu piekarnik należy wyłączyć, a drzwiczki uchylić i zostawić tak biszkopt do całkowitego wystudzenia.
Gotowy biszkopt nadaje się do tortów i jest świetną podstawą do wielu ciast z owocami i nie tylko (np. do zjedzenia na 'surowo’) 🙂
Smacznego!!! 🙂
2 komentarze
[…] Biszkopt kakaowy […]
mniam!!!