Składniki na 12 sztuk:
- 1 szklanka mąki
- ½ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (może być zwykła)
- ½ szklanki płatków owsianych
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ szklanki oleju
- ½ szklanki mleka
- 80 g miodu
- 1 jajo
- 260 g pokrojonej drobno brzoskwiń (mogą być z puszki)
Wykonanie:
W jednej misce mieszamy dokładnie suche składniki, a w drugiej mokre (na razie nie używamy brzoskwiń).
Następnie do suchych składników dodajemy pokrojone brzoskwinie i dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy mokre składniki i ostatni raz krótko mieszamy, tylko do połączenia się mas.
Napełniamy foremki (ok 2/3) i pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC, a następnie wyjmujemy je z foremek i studzimy.
Smacznego 🙂
4 komentarze
Pycha, chyba zaraz zrobię 🙂
A do czego użyć wskazane w przepisie 1,5 łyżeczki płatków owsianych? Posypać gotowe babeczki?
Gapa ze mnie, już poprawiłam 🙂
Tort bezowy wspaniały. Trudno się oprzeć Zuziowym pysznościom. Pozdrawiam, Bożena