Biszkopt:
- ¾ szklanki mąki pszennej i ziemniacznej (pół na pół)
- 4 jajka
- ½ szklanki cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Jajka ubić mikserem na puch, pod koniec ubijania dodać cukier, następnie delikatnie wmieszać łyżką przesianą mąkę z proszkiem. Ciasto przelać do średniej tortownicy i upiec w piekarniku nagrzanym do 180˚C, i odstawić do ostygnięcia.
Krem:
- budyń śmietankowy na 0.75l mleka
- 0.5l mleka
- 250g masła
- sok z jednej cytryny
Wykonanie:
Budyń uotować zgodnie z przepisem, tyle że z 0.5l mleka. Wystudzić. Masło ubić na puch, następnie dodawać po łyżce budyniu nadal miksując na koniec dodać sok z cytryny. Krem gotowy.
Mus truskawkowy:
- 1 ½ szklanki tuskawek
- ¼ szklanki wrzątku
- 2 łyżeczki żelatyny
Wykonanie:
Żelatynę rozpuścić we wrzątku i dokładnie wymieszać ze zmiksowanymi na mus truskawkami.
Dodatkowo:
- 4 szklanki przekrojonych na 2 części truskawek
- 100 g czekolady mlecznej
- 30g masła
Wykonanie tortu:
Biszkopt przkroić nożem na dwie równe części. Wierzch dolnej posmarować połową kremu, musem oraz szklanką pokrojonych truskawek. Przykryć drugim biszkoptem. Wierzch ciasta posmarować pozostałym kremem i posypać resztą truskawek. Przygotować polewę. W garnku rozpuścić czekoladę z masłem i wymieszać. Lekko przestudzoną polewą polać torcik. Smacznego!!!
Comment
Wypróbowałam, naprawdę pyszny torcik i prosty w wykonaniu 🙂 Pozdrawiam