Składniki na 6 kokilek (6,5 cm średnicy):
- 2 jabłka (300 g po obraniu)
- 300 g truskawek
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
Na bezę:
- 2 białka
- szczypta soli
- 120 g cukru
Wykonanie:
Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę, a truskawki na ‘ósemki’. W kokilkach poukładać odpowiednio: warstwę jabłek, truskawki i jeszcze jedną warstwę jabłek. Całość zalać sokiem z cytryny i posypać cukrem (2 łyżki).
Piekarnik rozgrzać do 200ºC.
Białka z solą ubić na sztywną masę*, a następnie stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując.
Na każdą kokilkę położyć porcję masy bezowej i całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 10 minut, a następnie obniżyć temperaturę do 140 ºC i piec jeszcze 30 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, uchylić drzwiczki i studzić deser przez około 10 minut.
Smacznego 🙂
*Białka powinno się ubijać w czystej i suchej misce metalowej lub szklanej (nie plastikowej!!!) Ubite białka powinny jak najszybciej wylądować w piekarniku- nie mogą czekać, ponieważ opadną.
Leave A Reply