Składniki na 20 ciastek:
- 250 g mąki (+40 g do podsypywania)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g cukru
- 180 g margaryny (pokrojona w kostkę, schłodzona)
- 2 żółtka
- łyżeczka soku z cytryny
- ew. 1 łyżeczka kwaśnej śmietany
- 450 g rabarbaru + 20 łyżeczek cukru
Wykonanie:
Dokładnie wymieszać mąkę, cukier i proszek do pieczenia, dodać margarynę i szybko wyrobić ciasto do momentu, w którym będzie miało konsystencję kruszonki. Następnie dodać sok z cytryny, żółtka i śmietanę (jeśli używamy) i wyrobić ciasto. Całość zawinąć w folię i schować do lodówki na minimum 1 h.
Rabarbar dokładnie umyć, obrać i pokroić: najpierw na części o długości 4 cm, a następnie każdą część pokroić na 4-5 pasków (w zależności od grubości rabarbaru). Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na prostokąt o grubości ok 3 mm i pokroić go na 20 równych kwadratów. Na każdym ciastku położyć na środku trochę rabarbaru, zasypać łyżeczką cukru i złączyć dwa przeciwległe boki. Ciastka przełożyć na blaszkę, a następnie wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika i piec przez 15- 20 minut, a następnie wystudzić na kratce.
Najlepiej posypać cukrem pudrem.
Smacznego 🙂
Leave A Reply