Składniki na bezę:
- 3 białka
- 180 g cukru
- szczypta soli
Wykonanie:
Na papierze do pieczenia rysujemy okrąg o średnicy 20 cm. Piekarnik rozgrzewamy do 200ºC. W metalowej/ szklanej, suchej misce zaczynamy ubijać same białka na niskich obrotach, gdy się spienią dodać sól i powoli zwiększać stopień obrotów. Gdy białka będą już sztywne (uważamy, żeby ich nie przebić!) zaczynamy dodawać cukier: stopniowo- dodajemy łyżkę cukru i dokładnie ubijamy, aż do prawie całkowitego rozpuszczenia się cukru i dopiero wtedy dodajemy następną łyżkę- dzięki temu sposobowi beza powinna być idealna. Bezę przekładamy na blachę i rozmarowujemy tak, aby nie wychodziła poza okrąg. Następnie pieczemy przez 7 minut (do zarumienienia) w 200ºC , a później zmniejszamy temperaturę do 140ºC i pieczemy jeszcze 45 minut. Bezę najlepiej studzić w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach.
Składniki na krem (schłodzone!):
- 2 łyżki serka mascarpone
- 250 ml śmietany kremówki
- porcja kisielu cytrynowego tzw. lemon curd
- 500 g truskawek
Wykonanie:
Śmietanę ubić i dodać do niej dokładnie połączone ze sobą lemon curd i mascarpone, a następnie całość dokładnie wymieszać.
Truskawki dokładnie umyć, odszypułkować i pokroić. Na blat bezowy położyć krem i przykryć go truskawkami.
SMACZNEGO!!! 🙂
5 komentarzy
Zuzia!
Kusisz tymi wspaniałościami (torty, mniaaam), ślinka cieknie, a masz może coś w ofercie dla kategorii „wiecznie odchudzających się” ? 🙂
Pozdrawiam Cie serdecznie!
Tutaj kilka przepisów 🙂
https://najlepszesmakolyki.pl/tag/dieta/
dzięki! Przejrzę! Jestes niezawodna Zuziu!!! 🙂
Jak już schudnę, to wpadnę do Ciebie na blog mie tylko, aby pożerać go oczyma, ale żeby zrobić prawdziwy użytek!!! 🙂 🙂 🙂
Naprawdę pyszny! 🙂
Rzeczywiście bardzo fajny i prosty torcik!!! A jak szybko znika 🙂 W 1000% polecam!!!!