Mocno owocowe i wilgotne, takie jakie tygryski lubią najbardziej 🙂
Składniki na 12 sztuk:
- 150 g masła
- 2/3 szklanki cukru
- 3 jajka
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (bardzo płaskie!)
- 3 łyżki mleka
- 200 g czerwonych owoców pokrojonych np. truskawki, maliny, porzeczki, wiśnie itp. (jeden rodzaj lub pomieszane)
- 1 średnie jabłko
Wykonanie:
Jabłko obrać i pokroić w średnią kostkę, następnie wymieszać z czerwonymi owocami i odstawić na bok.
Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę, dodać jajka i dokładnie zmiksować. Dodać mleko, mąkę i proszek i szybko wymieszać, przełożyć do foremek. W każdej babeczce poukładać po równo owoce. Całość włożyć do nagrzanego do 180 ºC około 25minut do tzw. suchego patyczka.
Smacznego 🙂
*Polecam je piec w papilotkach, gdyż z powodu dużej liczby owoców mogą się rozpadać
Leave A Reply