• Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Gofry idealne (tradycyjne)
    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Sernik na zimno, najlepszy i najprostszy
    Cytrynowy puch z malinami
    Chleb pszenny z ziarnami (drożdżowy)
    Krucha tarta z rabarbarem i crème pâtissière
  • AdSense

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • Ostatnie wpisy

    • Gofry najlepsze
    • Piernik z kawą
    • Ciasto dyniowe z malinami
    • Pierwszy chleb na zakwasie- podstawy
    • Pączki z różą, luksusowe
  • Adsense

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Najnowsze komentarze

    • Asia - Chlebek bananowy (z bakaliami)
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Aneta - Gofry idealne (tradycyjne)
    • Anna - Zakwas (krok po kroku)
  • Adsense

  • listopad 2018
    P W Ś C P S N
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    2627282930  
    « paź   gru »
  • Durszlak.pl
  • Strona główna
  • Wasze propozycje
  • Sklep
  • Koszyk

Domowy chleb pszenny (z Vermont)

8 listopada 2018

Mój pierwszy chleb, który upiekłam z genialnej książki Jeffrey’a Hamelmana, gdy tylko ją dostałam. Chyba jeden z jego najpopularniejszych przepisów. Kilka składników, minimum pracy, a reszta w zasadzie dzieje się sama. Wszystko rozgrywa się głównie wokół kilku etapów fermentacji, dzięki którym chleb zyskuje głęboki, wyjątkowy smak. Zapraszam Serdecznie !

Chleb rośnie na zakwasie. Przed przystąpieniem do przygotowywania chleba należy dokarmić go i zostawić na 4- 12 godzin, aby się ‚przerobił’- po tym czasie będzie gotowy do użycia (aktywny). Jeżeli jeszcze nie macie zakwasu zapraszam tutaj po przepis 🙂

Zaczyn:

  • 140 g mąki pszennej chlebowej
  • 170 g wody
  • 3 łyżki aktywnego zakwasu żytniego

Pozostałe składniki:

  • 680 g mąki pszennej chlebowej
  • 90 g mąki żytniej razowej
  • 1 łyżka soli
  • 420 g wody
  • zaczyn

Wszystkie składniki na zaczyn dokładnie wymieszać, przykryć folią i zostawić do przerobienia na 12- 16 godzin.

Po tym czasie wszystkie składniki oprócz soli umieścić w dużej misce, wymieszać, przykryć folią spożywczą i zostawić na 30- 60 minut. Następnie dodać sól i lekko wyrobić ciasto (2- 3 minuty). Ponownie przykryć folią i zostawić do wyrośnięcia na ok 2,5 godziny.*

Ciasto wyłożyć na wysypany mąką blat, podzielić na dwie równe części i uformować okrągłe bochenki. Należy przy tym uważać, aby nie wpracować w chleb dodatkowej mąki ! Bochenki ułożyć w koszykach do chleba i zostawić na 2,5 -3 godziny do wyrośnięcia.**

Gotowe chleby przełożyć na rozgrzany kamień lub blachę i piec ok 40 minut w 220ºC. Wystudzić na kratce.

Smacznego !

 

*  W tym czasie należy dwukrotnie złożyć ciasto z czterech stron (po 1 i po 2 godzinach).

** Zamiast koszyków użyłam dwóch durszlaków wyłożonych ściereczkami i wysypanymi mąką.

 

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)

Podobne

mąka żytnia razowazakwas
Share

Chleby  / Pieczywo

Zuzia

You might also like

Chleb razowy ze słonecznikiem
22 maja 2018
Chleb pszenny z miodem na zakwasie
14 maja 2018
Chleb wieloziarnisty (ze słonecznikiem i siemieniem lnianym)
17 kwietnia 2018

Leave A Reply


Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • Najbardziej popularne przepisy

    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Gofry idealne (tradycyjne)
    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Sernik na zimno, najlepszy i najprostszy
    Cytrynowy puch z malinami
    Chleb pszenny z ziarnami (drożdżowy)
    Krucha tarta z rabarbarem i crème pâtissière
  • NAJLEPSZE PIERNICZKI Z PRZEPISU MAMY

  • FIT PRZEPISY

  • GOFRY BELGIJSKIE (DROŻDŻOWE)

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • BOŻE NARODZENIE (PRZEPISY)

    SONY DSC

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Durszlak.pl
  • Najlepsze Smakołyki

    Najlepsze Smakołyki


  • Kalendarz

    listopad 2018
    P W Ś C P S N
     1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    2627282930  
    « paź   gru »
  • NAJLEPSZE KRUCHE ROGALIKI

  • SZYBKIE I ZRowe ciasto z fasoli

  • PALEO CHLEBEK

  • Archiwa


© Copyright LetsBlog Theme Demo - Theme by ThemeGoods

 

Loading Comments...