• Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Sernik na zimno, najlepszy i najprostszy
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Krucha tarta z rabarbarem i crème pâtissière
    Puszysty sernik
    Szybki deser truskawkowy z pianką
    Jagodziaki- zawijane drożdżówki
    Cytrynowy puch z malinami
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
  • AdSense

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • Ostatnie wpisy

    • Gofry najlepsze
    • Piernik z kawą
    • Ciasto dyniowe z malinami
    • Pierwszy chleb na zakwasie- podstawy
    • Pączki z różą, luksusowe
  • Adsense

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Najnowsze komentarze

    • Asia - Chlebek bananowy (z bakaliami)
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Aneta - Gofry idealne (tradycyjne)
    • Anna - Zakwas (krok po kroku)
  • Adsense

  • grudzień 2015
    P W Ś C P S N
     123456
    78910111213
    14151617181920
    21222324252627
    28293031  
    « lis   sty »
  • Durszlak.pl
  • Strona główna
  • Wasze propozycje
  • Sklep
  • Koszyk

Kostka toffi

19 grudnia 2015

SONY DSC

Klasyczna krówka. Cóż więcej mogę pisać 🙂 Jako miłośnik masy kajmakowej, mogę z pełną odpowiedzialnością powiedzieć, że jest idealne 🙂 Kruche blaty z dodatkiem miodu, posmarowane kwaskowatą konfiturą z czarnej porzeczki i przełożone najlepszym kremem z kajmakiem. Klasycznie wykończenie z  masy krówkowej i posiekanych orzechów. Bajka 🙂

Ciasto (należy przygotować dzień wcześniej):

  • 500 g mąki
  • 150 g miodu
  • 125 g margaryny
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Formę o wymiarach 21x 31 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić je na 2 równe części. Na blacie rozwałkować pierwszą z nich  i przełożyć do formy. Piec ok 12- 15 minut w 190ºC. Gotowe ciasto wyjąć i wystudzić. Proces powtórzyć z drugą połową ciasta. Gotowe blaty przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na minimum 24 godziny.

Dodatkowo:

  • 1 puszka masy krówkowej (ok 500 g)
  • 350 g serka śmietankowego
  • 250 ml śmietany kremówki 30 % lub 36%
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wrzącej wody
  • 300 g konfitury z czarnej porzeczki (lub innych kwaśnych owoców)
  • 70 g dowolnych orzechów, posiekanych

Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzącej wody, wymieszać i odstawić do wystudzenia.

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. W drugiej miseczce umieścić serek i 1/3 puszki kajmaku i ubijać ok 2 minuty, cały czas miksując wlać żelatynę. Krem przełożyć do ubitej śmietany i zmiksować.

W formie umieścić pierwszy blat miodowy i posmarować go konfiturą owocową, następnie przykryć go kremem z serka. Na końcu przykryć drugim blatem, a wierzch posmarować pozostałym kajmakiem i posypać orzechami. Przykryć folią i zostawić w chłodnym miejscu na noc.

Smacznego 🙂

Ciasto należy przechowywać w lodówce. Z każdym dniem wręcz zyskuje na smaku i jest dobre nawet kilka dni po przygotowaniu. 

SONY DSC

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)

Podobne

konfitura/ dżemmiódorzechyserek śmietankowyśmietana kremówka
Share

Boże Narodzenie  / Ciasta z kremem  / Kostka

Zuzia

You might also like

Gofry najlepsze
19 czerwca 2022
Piernik z kawą
20 grudnia 2021
Pączki z różą, luksusowe
9 lutego 2021

2 komentarze


Ada
19 December 2015 at 22:28
Reply

Musi smakować wyśmienicie. Właśnie upiekłam ciasto, zobaczymy jak wyjdzie, ale pachnie nieziemsko 🙂



    Zuzia
    20 December 2015 at 10:16
    Reply

    Super! Czekam na opinie 🙂

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • Najbardziej popularne przepisy

    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Sernik na zimno, najlepszy i najprostszy
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Krucha tarta z rabarbarem i crème pâtissière
    Puszysty sernik
    Szybki deser truskawkowy z pianką
    Jagodziaki- zawijane drożdżówki
    Cytrynowy puch z malinami
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
  • NAJLEPSZE PIERNICZKI Z PRZEPISU MAMY

  • FIT PRZEPISY

  • GOFRY BELGIJSKIE (DROŻDŻOWE)

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • BOŻE NARODZENIE (PRZEPISY)

    SONY DSC

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Durszlak.pl
  • Najlepsze Smakołyki

    Najlepsze Smakołyki


  • Kalendarz

    grudzień 2015
    P W Ś C P S N
     123456
    78910111213
    14151617181920
    21222324252627
    28293031  
    « lis   sty »
  • NAJLEPSZE KRUCHE ROGALIKI

  • SZYBKIE I ZRowe ciasto z fasoli

  • PALEO CHLEBEK

  • Archiwa


© Copyright LetsBlog Theme Demo - Theme by ThemeGoods

 

Loading Comments...