• Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Cytrynowy puch z malinami
    Mini serniczki oreo
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Gofry idealne (tradycyjne)
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Krucha tarta z rabarbarem i crème pâtissière
    Szybki deser truskawkowy z pianką
  • AdSense

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • Ostatnie wpisy

    • Gofry najlepsze
    • Piernik z kawą
    • Ciasto dyniowe z malinami
    • Pierwszy chleb na zakwasie- podstawy
    • Pączki z różą, luksusowe
  • Adsense

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Najnowsze komentarze

    • Asia - Chlebek bananowy (z bakaliami)
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Aneta - Gofry idealne (tradycyjne)
    • Anna - Zakwas (krok po kroku)
  • Adsense

  • styczeń 2021
    P W Ś C P S N
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728293031
    « paź   lut »
  • Durszlak.pl
  • Strona główna
  • Wasze propozycje
  • Sklep
  • Koszyk

Faworki

2 stycznia 2021

Nowy rok to idealna okazja żeby wrócić do pisania ! Dzisiejszy wpis zawdzięczam rodzicom i oto przedstawiam Wam ich dzieło 🙂 Sylwestrowe robienie faworków to jedna z najpyszniejszych tradycji. Pyszniutkie, kruche, z dużą ilością charakterystycznych „bąbli”. Samo ich przygotowywanie jest dość pracochłonne z uwagi na mnogość etapów i konieczność porządnego wybicia ciasta. Pewnie dlatego pojawiają się u nas tylko raz w roku 🙂 Z przepisu wychodzi ich bardzo dużo- ok 3 duże talerze gotowych chrustów.

Przepis:

  • 400 g mąki
  • 150 g śmietany 18 %
  • 4 żółtka
  • 20 g zimnego masła
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 3 łyżki spirytusu

Dodatkowo:

  • tłuszcz do smażenia, u mnie smalec (4 kostki)
  • 1/3 szklanki cukru pudru wymieszana z 1 cukrem wanilinowym

Mąkę, cukier, śmietanę, masło, żółtka i spirytus umieścić w misce i dokładnie wyrobić formując kulę.

I teraz najważniejszy etap- wybijanie. Ciasto trzeba najlepiej napowietrzyć. Należy w tym celu mocno wyrabiać ciasto uderzając nim o blat lub walić w nie wałkiem (wskazówka Taty: ja uderzałem w rytm Walca Wiedeńskiego i wyszło idealnie elastyczne 🙂 ) Ten proces powinien trwać minimum 15 minut. Dzięki temu ciasto będzie gładkie, elastyczne, a przy późniejszym wałkowaniu nie powinno kleić się do blatu.

Gotowe ciasto przełożyć na blat i rozwałkować najcieniej jak tylko się da. Za pomocą radełka lub noża powycinać prostokątne kawałki o wymiarach ok 12×3 cm. W środku każdego z nich zrobić lekko naciąć i wywinąć przez nie jedną końcówkę.

W szerokim garnku lub na patelni rozgrzać tłuszcz do temperatury ok 175ºC. Faworki smażyć w głębokim tłuszczu z obydwu stron na złoty kolor. Gotowe ciastka przełożyć na blat wyłożony papierem do pieczenia i zostawić do wystudzenia. Po tym czasie obficie posypać je cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym i gotowe.

Smacznego 🙂

Źródło przepisu plus modyfikacje Taty 🙂

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)

Podobne

kwaśna śmietanawykorzystanie żółtek
Share

Boże Narodzenie  / Smak dzieciństwa  / Tłusty Czwartek  / Z Polski

Zuzia

You might also like

Pączki z różą, luksusowe
9 lutego 2021
Kremówka Papieska
20 maja 2020
Kruche babeczki z orzechami
6 maja 2020

Leave A Reply


Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • Najbardziej popularne przepisy

    Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Cytrynowy puch z malinami
    Mini serniczki oreo
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Gofry idealne (tradycyjne)
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Krucha tarta z rabarbarem i crème pâtissière
    Szybki deser truskawkowy z pianką
  • NAJLEPSZE PIERNICZKI Z PRZEPISU MAMY

  • FIT PRZEPISY

  • GOFRY BELGIJSKIE (DROŻDŻOWE)

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • BOŻE NARODZENIE (PRZEPISY)

    SONY DSC

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Durszlak.pl
  • Najlepsze Smakołyki

    Najlepsze Smakołyki


  • Kalendarz

    styczeń 2021
    P W Ś C P S N
     123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728293031
    « paź   lut »
  • NAJLEPSZE KRUCHE ROGALIKI

  • SZYBKIE I ZRowe ciasto z fasoli

  • PALEO CHLEBEK

  • Archiwa


© Copyright LetsBlog Theme Demo - Theme by ThemeGoods

 

Loading Comments...