Absolutny hit ! Jeżeli wciąż szukacie najlepszego przepisu na klasyczne jasne muffiny- oto one 🙂 Intensywnie maślane, puszyste, podobno świetnie zachowują świeżość do następnego dnia (wedle Małgosi Nagat, autorki 🙂 ) ale nie było nam dane się przekonać… Pięknie wyrastają i są świetną bazą do przeróżnych dodatków. Ogranicza Was tylko wyobraźnia! No i oczywiście są pyszne. Z pewnością pojawią się tu jeszcze nie raz 🙂
Składniki na 8-9 babeczek:
- 125 g mąki pszennej
- 1/4 szklanki cukru
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 g masła, roztopionego
- 1 jajko
- 1/3 szklanki śmietany kremówki 30 lub 36 %
- garść malin (także mrożonych) lub innych owoców
Formę do babeczek wyłożyć papilotkami.
W jednej misce wymieszać suche (mąka, cukier, proszek, soda), a w drugiej mokre składniki (masło, jajko, śmietana). Następnie połączyć zawartość dwóch misek i wymieszać trzepaczką tylko do połączenia składników.
Do każdej papilotki wyłożyć solidną łyżkę ciasta (do 1/2- 2/3 wysokości), a w środek włożyć kilka malin.
Wstawić do piekarnika i piec w 180 ºC przez 20- 25 minut, aż do zarumienienia.
Smacznego 🙂
2 komentarze
Są absolutnie przepyszne!!!
Absolutnie Siostrzyczko 🙂