Ciast marchewkowych upiekłam już naprawdę wiele. Każde z nich jest inne i każde uwielbiam. Najbardziej to wypełnione bakaliami i pokryte kremem z serka śmietankowego i mleka skondensowanego (przepis). To ciasto jest zupełnie inne. Lekkie, puszyste, delikatne i niesamowicie proste w przygotowaniu. Jest świetną bazą do innych dodatków- orzechów, rodzynek, a jeśli chcecie możecie podać je z kremem. Ja uwielbiam go za jego prostotę i nie raz będę do niego wracać 🙂
Składniki:
- 280 g marchwi, startej lub zmielonej
- 340 g mąki
- 250- 270 g cukru
- 200 g oleju
- 4 jajka
- 2 i 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Dodatkowo- można pominąć- wedle uznania:
- 1 i 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 1 szklanka rodzynek
Wszystkie składniki umieścić w misce i za pomocą miksera lub łyżki dokładnie wymieszać tylko do połączenia składników.
Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (sam spód) o wymiarach 23 x 30 cm i wyrównać.
Piec w temperaturze 180° C przez ok. 35- 40 min do tzw. suchego patyczka. Zostawić do wystudzenia.
Podawać 'solo’ (ostatnio moja ulubiona wersja), oprószone cukrem pudrem lub z kremem na bazie serka śmietankowego (tutaj mój ulubiony przepis).
Smacznego 🙂
Zmodyfikowany przepis z tej strony.
2 komentarze
mega ciast chyba będzie gościć w moim domu często polecam dobać 2 łyżki kakao
Cieszę się 🙂