![](https://i0.wp.com/najlepszesmakolyki.pl/wp-content/uploads/2019/09/5-681x1024.jpg?resize=681%2C1024)
![](https://i0.wp.com/najlepszesmakolyki.pl/wp-content/uploads/2019/09/5-681x1024.jpg?resize=681%2C1024)
Mój jeden z dwóch ulubionych przepisów na knedle. Wychodzą delikatne, mięciutkie i pyszne 🙂 Są bardzo łatwe w przygotowaniu i cudowne w smaku. Uwielbiam je w wersji z bułką tartą, cukrem i masłem, natomiast mój Tata polane jogurtem i posypane cukrem. Idealne na obiad 🙂
Składniki na 20 większych lub 30 mniejszych knedli:
- 600 g ziemniaków, obranych
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 500 g śliwek, ok 30 małych lub 20 większych
Dodatkowo, do podania
- śmietana 18% i cukier lub
- bułka tarta z masłem
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić i odparować, a następnie jeszcze gorące zgnieść tłuczkiem na gładką masę. Zostawić do wystudzenia.
Śliwki delikatnie nakroić tak, aby pozbyć się pestek.
Do ziemniaków dodać jajko oraz mąki i dokładnie wyrobić masę (jeżeli zajdzie taka potrzeba można dodać trochę więcej mąki).
![](https://i0.wp.com/najlepszesmakolyki.pl/wp-content/uploads/2019/09/26-681x1024.jpg?resize=681%2C1024)
![](https://i0.wp.com/najlepszesmakolyki.pl/wp-content/uploads/2019/09/26-681x1024.jpg?resize=681%2C1024)
Z ciasta uformować rulon i podzielić na tyle równych części ile mamy śliwek.
![](https://i0.wp.com/najlepszesmakolyki.pl/wp-content/uploads/2019/09/28-681x1024.jpg?resize=681%2C1024)
![](https://i0.wp.com/najlepszesmakolyki.pl/wp-content/uploads/2019/09/28-681x1024.jpg?resize=681%2C1024)
Każdą część mocno rozpłaszczyć, delikatnie podsypując, aby nic się nie kleiło. Na środku położyć śliwkę, skleić brzegi i uformować kulki. Położyć na blacie posypanym mąką.
![](https://i0.wp.com/najlepszesmakolyki.pl/wp-content/uploads/2019/09/A-26-681x1024.jpg?resize=681%2C1024)
![](https://i0.wp.com/najlepszesmakolyki.pl/wp-content/uploads/2019/09/A-26-681x1024.jpg?resize=681%2C1024)
W garnku doprowadzić wodę ze szczyptą soli do wrzenia. Do gotującej się wody wrzucić kilka knedli i delikatnie zamieszać, aby się nie posklejały. Gotować bez przykrycia przez 2-3 minuty licząc od momentu, gdy wypłyną na wierzch.
Podawać jeszcze ciepłe z bułką tartą i masłem lub jogurtem i cukrem.
Smacznego !
![](https://i0.wp.com/najlepszesmakolyki.pl/wp-content/uploads/2019/09/1-682x1024.jpg?resize=682%2C1024)
![](https://i0.wp.com/najlepszesmakolyki.pl/wp-content/uploads/2019/09/1-682x1024.jpg?resize=682%2C1024)
Leave A Reply