Najlepsze jagodzianki jakie jadłam 🙂 Wersja z kruszonką jest moim absolutnym faworytem! Za przykładem Doroty Świątkowskiej do ciasta dodałam więcej żółtek, dzięki czemu jest wspaniale puszyste i delikatne. Bułeczki są naturalnie wypełnione pysznym, wyrazistym, atramentowym nadzieniem, z pierwszych tegorocznych zbiorów mojej Mamy i Brata 🙂 Zapraszam !
Składniki:
- 400 g mąki
- 2/3 szklanki mleka
- 20 g drożdży
- 100 g cukru
- 3 żółtka
- 80 g masła lub margaryny do pieczenia
- skórka otarta z 1 cytryny
Kruszonka:
- 70 g mąki
- 55 g cukru
- 55 g masła lub margaryny do pieczenia
- roztrzepane jajko, do posmarowania bułeczek przed pieczeniem
Nadzienie:
- 260 g jagód leśnych
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka cukru
Do mleka dodać drożdże z cukrem i dokładnie wymieszać. Dodać ok 5 łyżek mąki (z podanej w przepisie), wymieszać, przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do podrośnięcia na około 15 minut.
Do mąki dodać rozczyn drożdżowy, resztę składników i dokładnie wymieszać, a następnie wyrobić, aż będzie elastyczne (ok 7 minut ręcznego wyrabiania).
Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej masłem lub olejem, przykryć ściereczką i zostawić do podwojenia objętości w ciepłym miejscu (ok 1 h). W tym czasie przygotować nadzienie i kruszonkę.
Składniki na kruszonkę (oprócz jajka) rozetrzeć między palcami do uzyskania grudkowatej konsystencji.
Składniki na nadzienie wymieszać
Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 równych części. Każdą z nich rozpłaszczyć na placek, na środku umieścić sporą porcję nadzienia, dokładnie zlepić rogi i nadać kształt jagodzianki. Bułeczki układać na przygotowanym papierze do pieczenia sklejoną częścią do dołu.
Bułeczki przykryć ściereczką i zostawić do napuszenia na ok 35 minut.
Wyrośnięte jagodzianki posmarować jajkiem i posypać kruszonką.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok 25 minut do zarumienienia. Gotowe bułeczki zostawić do wystudzenia do wystudzenia.
Smacznego !
Leave A Reply