• Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Jagodzianki idealne
    Szybki deser truskawkowy z pianką
    Murzynek Babci Halinki
    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Cytrynowy puch z malinami
    Gofry idealne (tradycyjne)
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
  • AdSense

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • Ostatnie wpisy

    • Gofry najlepsze
    • Piernik z kawą
    • Ciasto dyniowe z malinami
    • Pierwszy chleb na zakwasie- podstawy
    • Pączki z różą, luksusowe
  • Adsense

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Najnowsze komentarze

    • Asia - Chlebek bananowy (z bakaliami)
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Aneta - Gofry idealne (tradycyjne)
    • Anna - Zakwas (krok po kroku)
  • Adsense

  • lipiec 2019
    P W Ś C P S N
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    293031  
    « cze   wrz »
  • Durszlak.pl
  • Strona główna
  • Wasze propozycje
  • Sklep
  • Koszyk

Jagodzianki z kruszonką

3 lipca 2019

Najlepsze jagodzianki jakie jadłam 🙂 Wersja z kruszonką jest moim absolutnym faworytem! Za przykładem Doroty Świątkowskiej do ciasta dodałam więcej żółtek, dzięki czemu jest wspaniale puszyste i delikatne. Bułeczki są naturalnie wypełnione pysznym, wyrazistym, atramentowym nadzieniem, z pierwszych tegorocznych zbiorów mojej Mamy i Brata 🙂 Zapraszam !

Składniki:

  • 400 g mąki
  • 2/3 szklanki mleka
  • 20 g drożdży
  • 100 g cukru
  • 3 żółtka
  • 80 g masła lub margaryny do pieczenia
  • skórka otarta z 1 cytryny

Kruszonka:

  • 70 g mąki
  • 55 g cukru
  • 55 g masła lub margaryny do pieczenia
  • roztrzepane jajko, do posmarowania bułeczek przed pieczeniem

Nadzienie:

  • 260 g jagód leśnych
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru

Do mleka dodać drożdże z cukrem i dokładnie wymieszać. Dodać ok 5 łyżek mąki (z podanej w przepisie), wymieszać, przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do podrośnięcia na około 15 minut.

Do mąki dodać rozczyn drożdżowy, resztę składników i dokładnie wymieszać, a następnie wyrobić, aż będzie elastyczne (ok 7 minut ręcznego wyrabiania).

Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej masłem lub olejem, przykryć ściereczką i zostawić do podwojenia objętości w ciepłym miejscu (ok 1 h). W tym czasie przygotować nadzienie i kruszonkę.

Składniki na kruszonkę (oprócz jajka) rozetrzeć między palcami do uzyskania grudkowatej konsystencji.

Składniki na nadzienie wymieszać

Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 równych części.  Każdą z nich rozpłaszczyć na placek, na środku umieścić sporą porcję nadzienia, dokładnie zlepić rogi i nadać kształt jagodzianki. Bułeczki układać na przygotowanym papierze do pieczenia sklejoną częścią do dołu.

Bułeczki przykryć ściereczką i zostawić do napuszenia na ok 35 minut.

Wyrośnięte jagodzianki posmarować jajkiem i posypać kruszonką.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok 25 minut do zarumienienia. Gotowe bułeczki zostawić do wystudzenia do wystudzenia.

Smacznego !

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)

Podobne

jagody/borówki
Share

Dla dzieci  / Drożdżówki  / HIT  / Lato  / Z Polski

Zuzia

You might also like

Gofry, chrupiące i najlepsze
18 maja 2020
Muffiny waniliowe z malinami (HIT)
30 kwietnia 2020
Drożdżówka z jagodami
18 lipca 2019

Leave A Reply


Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • Najbardziej popularne przepisy

    Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Jagodzianki idealne
    Szybki deser truskawkowy z pianką
    Murzynek Babci Halinki
    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Cytrynowy puch z malinami
    Gofry idealne (tradycyjne)
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
  • NAJLEPSZE PIERNICZKI Z PRZEPISU MAMY

  • FIT PRZEPISY

  • GOFRY BELGIJSKIE (DROŻDŻOWE)

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • BOŻE NARODZENIE (PRZEPISY)

    SONY DSC

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Durszlak.pl
  • Najlepsze Smakołyki

    Najlepsze Smakołyki


  • Kalendarz

    lipiec 2019
    P W Ś C P S N
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    293031  
    « cze   wrz »
  • NAJLEPSZE KRUCHE ROGALIKI

  • SZYBKIE I ZRowe ciasto z fasoli

  • PALEO CHLEBEK

  • Archiwa


© Copyright LetsBlog Theme Demo - Theme by ThemeGoods

 

Loading Comments...