Puchata, maślana drożdżówka z solidną porcją atramentowego nadzienia! Cudowna 🙂 Drożdżówkę uwielbiam w każdej postaci, dlatego prędzej czy później musiały pojawić się na niej jagody. Jagodzinki z kruszonką w leniwej wersji XXL, a smak niemal ten sam. Pyszota 🙂
Składniki:
- 600 g mąki pszennej
- 2/3 szklanki mleka
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 25 g drożdży
- 110 g cukru
- 110 g masła lub margaryny do pieczenia
- 3 jajka
- 2 żółtka
- skórka otarta z 2 cytryn (można pominąć)
Dodatkowo:
- 120 g mąki krupczatki lub mąki pszennej
- 95 g cukru
- 95 g masła lub margaryny do pieczenia
- 450 g jagód
Do mleka dodać drożdże z cukrem i dokładnie wymieszać. Dodać ok 5 łyżek mąki (z podanej w przepisie), wymieszać, przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do podrośnięcia na około 15 minut.
Do mąki dodać rozczyn drożdżowy, resztę składników i dokładnie wymieszać, a następnie lekko wyrobić (ok 2 minut wyrabiania), najlepiej za pomocą miksera, ponieważ ciasto jest dość luźne.
Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej masłem lub olejem, przykryć ściereczką i zostawić do podwojenia objętości w ciepłym miejscu.
Z dodatkowych składników (oprócz jagód) zrobić kruszonkę. Włożyć do miseczki mąkę, masło i cukier, a następnie rozetrzeć między palcami tak długo, aż powstaną spore grudki
Prostokątną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Na wierzchu rozłożyć równomiernie jagody, a następnie kruszonkę. Ciasto przykryć ściereczką i zostawić do napuszenia w ciepłym miejscu na 30 minut.
Drożdżówkę piec w 180 °C przez ok 40 minut (do suchego patyczka i zarumienienia).
Smacznego 🙂
Leave A Reply