Wspaniałe puchate, ogromne bułki. Uwielbiam ich smak! Jest to klasyczny przepis na bułki pszenne, który wykorzystałam też w bułkach z ziarnami (tu). Dodatki wymieniłam na podsmażoną cebulkę. Są bardzo proste i pyszne. Zapraszam !
Składniki na 8 dużych lub 10 średnich bułek:
- 470 g mąki pszennej chlebowej
- 300 ml wody, letniej
- 15 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 3 cebule, pokrojone w kostkę i podsmażone na oleju (ok 7-10 minut), przestudzone
W dużej misce umieścić wodę, cukier, drożdże i 4 łyżki mąki (z odmierzonej). Wymieszać, przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na 10-15 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
Po tym czasie do mieszanki dodać pozostałą mąkę, sól i dokładnie wymieszać całość za pomocą łyżki, a następnie wyrobić (kilka minut). Pod koniec wyrabiania dodać przestudzoną cebulę. Przykryć ściereczką i zostawić w cieple na ok 30- 60 minut do podwojenia objętości.
Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat. Podzielić na 8 równych części i uformować z nich okrągłe bułeczki, lekko podsypując mąką. Bułki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając odstępy, aby mogły urosnąć. Przykryć ściereczką i zostawić na dodatkowe minimum 20 minut w ciepłym miejscu do napuszenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 °C przez ok 23- 25 minut.
Gotowe bułki wyjąć z piekarnika i zostawić do przestudzenia.
Smacznego !
Leave A Reply