Wspaniały aromatyczny i przepyszny piernik. Ma niesamowicie bogaty aromat miodu i przyprawy korzennej. Wypełniony maksymalnie bakaliami: rodzynkami, suszoną żurawiną, orzechami włoskimi i domową kandyzowaną skórką z pomarańczy (przepis tutaj). W trakcie pieczenia rośnie minimalnie ponad foremkę, jednak jest bardzo puszysty i wspaniale wilgotny. Bardzo długo zachowuje świeżość, dlatego można go upiec nawet kilka dni przed świętami.
Składniki:
- 170 g mąki pszennej
- 150 g mąki żytniej jasnej
- 150 g masła lub margaryny do pieczenia
- 1/3 szklanki cukru
- 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
- 200 g miodu
- 3 jajka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 łyżki przyprawy do piernika
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 250 g bakalii (orzechy, rodzynki, kandyzowana skórka pomarańczowa, żurawina, morele)
Miód i masło rozpuścić w garnuszku i zostawić do wystudzenia.
W misce umieścić jajka z cukrem ubić na najwyższych obrotach miksera na jasną, gęstą, puszystą masę (powinna minimum potroić swoją objętość). Pod koniec ubijania dodać masło z miodem.
Następnie dodać wymieszane suche składniki oraz jogurt i całość delikatnie wymieszać. Na samym końcu delikatnie wmieszać bakalie.
Ciasto przełożyć do foremki o wymiarach 30x 11 cm i piec przez ok 65- 70 minut w 170 ºC (do suchego patyczka).
Smacznego!
Leave A Reply