Na pewno większość z Was słyszała o tzw szarlotce sypanej. Przepis genialny pod każdym względem! Wszystkie procesy zostały skrócone do minimum, nawet wyrabianie ciasta. W smaku jest przepyszna i co równie ważne świetnie się kroi i nie rozpada nawet świeżo po wyjęciu z piekarnika ! Warstwę jabłkową możecie też oprószyć cynamonem. Pyszota 🙂
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2/3 szklanki cukru
- 1 szklanka kaszy manny
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 kg jabłek (ok 7 dużych)
- 150 g zimnego masła lub margaryny (30 g, 30 g, 90 g)
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Mąkę, cukier, kaszę i proszek dokładnie wymieszać. Tortownicę średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Na spód tortownicy wysypać 1/3 wymieszanych suchych składników (mąka, kasza, cukier, proszek). Na wierchu rozłożyć posiekane masło (30 g) i przykryć połową jabłek. Wyrównać i powtórzyć proces.Na końcu, na wierzch wysypać ostatnią porcją suchych składników, a następnie zetrzeć równomiernie ostatnią część masła (90 g).
Piec w temperaturze 180 ºC przez około 60 minut. Masło podczas pieczenia się topi i razem z sokiem z jabłek zespala wszystkie warstwy.
Gotowe ! Ciasto można podawać jeszcze ciepłe.
Smacznego 🙂
Leave A Reply