Styropian- nazwa może niezbyt zachęcająca, ale ciasto niczego sobie 😉 Bardzo podobne w przygotowaniu do tego z budyniową pianką, jednak w tym wypadku masa jest treściwsza, niczym sernik. Stąd jego inne nazwy jak sernik bez sera czy śmietanowiec. Ciasto idealne na wszelkie uroczystości, świetnie się kroi, dobrze znosi przechowywanie i pysznie smakuje. Zapraszam 🙂
Składniki:
- 400 g mąki
- 120 g cukru pudru
- 200 g masła/ margaryny
- 3 żółtka
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
Masa śmietankowa:
- 5 dużych białek
- 200 g cukru
- 1 kg kwaśnej śmietany 18 %
- 2 opakowania budyniu śmietankowego
- 200 g wiórek kokosowych
- szczypta soli
- 1 słoik wiśni z syropu lub innych owoców (np brzoskwinie z puszki, drobno pokrojone), dokładnie odsączonych
Formę o wymiarach 32 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąkę wymieszać z cukrem, dodać posiekane masło, żółtka oraz śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i włożyć na 1 godzinę do zamrażarki.
Białka ubić na sztywną pianę (jak przy bezach). Stopniowo zacząć wsypywać cukier cały czas miksując tak długo, aż całkowicie się rozpuści (ok 3- 4 minuty). Zmniejszyć obroty i ciągle miksując wsypać budynie. Na końcu dodać śmietanę i wiórki kokosowe i całość delikatnie wymieszać.
Na spód formy zetrzeć na tarce o grubych oczkach 2/3 zamrożonego ciasta, wyrównać i delikatnie przyklepać. Następnie wyłożyć masę śmietanową. Na wierzchu równomiernie rozłożyć wiśnie i zetrzeć resztę zamrożonego ciasta.
Piec ok 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C (do zarumienienia).
Smacznego 🙂
Leave A Reply