Niesamowicie aromatyczna i pyszna! Prawdę mówiąc nigdy nie przepadałam za skórką pomarańczową i kiedy była wymieniona w jakimś przepisie to ją po prostu omijałam. Twarda niczym kamień, mała, pomarańczowa bryłka o tak sztucznym jak się tylko dało smaku nie wzbudzała w ogóle mojej sympatii. Długo jednak chodziła za mną myśl, że skoro tak dużo osób ją uwielbia, to coś w tym musi być. Właśnie dlatego postanowiłam przygotować ją samodzielnie. Nie ukrywam, że ilość etapów i ich długość, ani trochę nie zachęca do pracy, jednak ten smak wynagrodzi wszystko 🙂
Skórka z przepisu ma cudowny, głęboki i naturalnie pomarańczowy aromat, przepiękny kolor; aksamitną, mięciutką teksturę i jest po prostu pyszna ! Moje pierwsze podejścia do samodzielnej kandyzacji zaczynałam od 2-3 pomarańczy, jednak znikały one zdecydowanie zbyt szybko 🙂 Teraz skórkę z każdej pomarańczy pojawiającej się w naszym domu wkładam do woreczka w zamrażalniku i gdy tylko zbierze się większa ilość kandyzuję. Polecam serdecznie !
Jeżeli po kandyzacji zostanie Wam syrop można go użyć do herbaty, lukru (absolutnie przepyszny!) lub aromatu do ciasta 🙂
Rady:
- skórka nie może zbyt mocno bulgotać, zazwyczaj smażę ja na małym ogniu (3-4/ 9) inaczej może wyjść scukrzona
- w trakcie kandyzowania należy uniknąć mieszania, to również zapobiega późniejszemu scukrzeniu
- należy jak najdokładniej oddzielić białą część pomarańczy i się jej pozbyć, ponieważ to ona sprawia, że skórka staje się gorzka; zawsze jednak zostawiam cieniutką warstwę (całego nigdy nie udało mi się pozbyć) i skórka nie jest gorzka lecz bardziej mięsista;
- skórkę należy przełożyć do słoiczków i przechowywać w lodówce (baaardzo długo)
Składniki:
- Skórka z 8 pomarańczy, pokrojona na ćwiartki
- 2 szklanki cukru
- 1/3 szklanki wody
- 2 łyżki soku z cytryny
Dodatkowo:
- woda do obgotowania skórek
W większym garnku doprowadzić wodę do wrzenia, wrzucić skórki i gotować przez 5 minut. Skórki odcedzić, wymienić wodę na świeżą i ponownie gotować skórki przez 5 minut. Odcedzić na sitku i zostawić na chwilkę do wystudzenia.
Delikatnie, za pomocą łyżeczki usunąć białą część pomarańczy i ją wyrzucić. Oczyszczone skórki pokroić w drobną kostką.
W garnuszku umieścić wodę (1/3 szklanki) z cukrem i doprowadzić do wrzenia (cukier musi się rozpuścić). Wrzucić skórkę i gotować na małym ogniu 35- 45 minut. Pod koniec gotowania dodać sok z cytryny.
Skórkę odcedzić z nadmiaru syropu i umieścić w słoiczku. Przechowywać w lodówce.
Smacznego !
4 komentarze
[…] i ten wyjątkowy smak ! Wypełniony dużą ilością rodzynek i domowej skórki pomarańczowej (tutaj przepis). Zapraszam […]
[…] g bakalii (orzechy, rodzynki, kandyzowana skórka pomarańczowa, żurawina, […]
czy zamiast zwykłego cukru s0rawdzi się zamiennik np. erytrol??
Obawiam się, że nie. Cukier poza słodyczą ma tutaj zadanie konserwujące