Rewelacyjny ! Jeden z najprostszych i najszybszych jabłeczników jakie przygotowywałam. Nie ma tu konieczności podpiekania spodu, prażenia jabłek czy długiego schładzania ciasta. Wystarczy przygotować, ułożyć i upiec. Piękno (i pyszność) tkwi w prostocie ! Jego kolejną, a w zasadzie najważniejszą zaletą jest oczywiście smak. Wspaniale wypieczone jabłka z cynamonem, zamknięte w wyjątkowym kruchym cieście. Klasyka zawsze broni się sama 🙂 Zapraszam !
Uwaga: na zdjęciach jest jabłecznik wykonany z połowy porcji w mniejszej foremce, niech Was to nie zmyli 🙂
Składniki na 16 porcji:
- 3 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 220 g kwaśnej śmietany (lub serka homogenizowanego)
- 250 g margaryny do pieczenia
- skórka otarta z 1 cytryny
- 8 dużych jabłek
- łyżka cynamonu
Mąkę wymieszać z cukrami i proszkiem do pieczenia. Dodać najpierw margarynę, a następnie śmietanę i skórkę cytrynową i zagnieść ciasto. Schować na chwilę do lodówki i w tym czasie przygotować jabłka.
Jabłka obrać, przekroić na połówki i delikatnie wydrążyć środek.
Dużą prostokątną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto podzielić na pół. Pierwszą połowę rozwałkować na wielkość spodu formy, podsypując mąką tak, aby nie przywarło i przełożyć na blaszkę. Na wierzchu ułożyć ciasno połówki jabłek i oprószyć je cynamonem (przez sitko). Resztę ciasta rozwałkować na prostokąt odrobinę większy niż spód i przykryć jabłka. Brzegi lekko docisnąć, aby przykleiły się do spodu i ponakłuwać widelcem.
Piec ok 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C (do zarumienienia). Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego 🙂
Leave A Reply