• Idealne pączki, zawsze wychodzą!
    Pączki tradycyjne, puszyste i lekkie
    Drożdżowe faworki
    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Jagodziaki- zawijane drożdżówki
    Ciasto marchewkowe, na dużą blachę
    Cytrynowy puch z malinami
    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Pączki z malinami
    Zdrowe ciasteczka czekoladowe
  • AdSense

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • Najnowsze wpisy

    • Faworki
    • Rolada z jabłkami
    • Placuszki z borówkami
    • Sernik z porzeczkami
    • Tortille- domowe placki
  • Adsense

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Najnowsze komentarze

    • Zuzia o Domowe krówki
    • Agravka o Domowe krówki
    • Zuzia o Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    • Zuzia o Pączki z malinami
    • Zuzia o Torcik słonecznikowy z kajmakiem
  • Adsense

  • Październik 2018
    P W Ś C P S N
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    293031  
    « Wrz   Lis »
  • Durszlak.pl
  • Strona główna
  • Wasze propozycje
  • Sklep
  • Koszyk

Chałka z dynią

24 października 2018

Jesienne wydanie kultowego już przepisu na chałkę. Ma prześliczny, charakterystyczny dla ciast z dodatkiem dyni, żółciutki kolor. Dodatkowo zawdzięcza jej puszystość, świeżość, strukturę oraz zmniejszenie ilości masła. Chałka bardzo dobrze się kroi w cienkie kromki, nawet jeszcze ciepła (nie można się powstrzymać 😉 ). Maślana i niesamowicie pyszna. Dla mnie najlepiej smakuje sowicie posmarowana masłem. Poezja ! 🙂

Składniki na 1 dużą chałkę:

  • 20 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 450 g mąki pszennej
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 100 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka roztopionego masła
  • 1 jajko
  • 200 g puree z dyni  (upieczona do miękkości i zmiksowana dynia)

Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem, cukrem i 2 łyżkami mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut.

Pozostałą mąkę mieszamy z jajkiem, wodą, puree oraz masłem, dodajemy rozczyn i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Ten etap zajmuje mi ok 7 minut. Formujemy kulę, wkładamy do miski wysmarowanej olejem i odstawiamy na ok 30 minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Dużą blachę wykładamy papierem, a ciasto lekko wyrabiamy. Dzielimy na 3 kawałki tej samej wielkości i rolujemy, aż uzyskamy piękne wałeczki o długości ok 25- 30 cm. Zaplatamy z nich warkocz, przekładamy go na blachę, a końce podwijamy pod spód. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do napuszenia na ok 30 minut.

 

Dodatkowo:

  • 70 g mąki krupczatki
  • 50 g masła
  • 50 g cukru
  • rozbełtane jajko

Mąkę, masło i cukier wkładamy do miseczki i rozcieramy między palcami tak długo, aż powstaną spore grudki.

Piekarnik nagrzewamy do 180 ° C. Wyrośniętą chałkę smarujemy dokładnie jajkiem i posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 30 minut, aż skórka będzie mocno zarumieniona.

Smacznego! 🙂

 

 

 

 

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)

Podobne

dyniapuree z dynii
Share

Chleby  / Ciasta drożdżowe  / Drożdżówki

Zuzia

You might also like

Ciasteczka dyniowe
28 października 2019
Ciasto dyniowe z kremem
17 października 2018
Dyniowe scones z cytryną
15 października 2018

Leave A Reply


Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

  • Najbardziej popularne przepisy

    Idealne pączki, zawsze wychodzą!
    Pączki tradycyjne, puszyste i lekkie
    Drożdżowe faworki
    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Jagodziaki- zawijane drożdżówki
    Ciasto marchewkowe, na dużą blachę
    Cytrynowy puch z malinami
    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Pączki z malinami
    Zdrowe ciasteczka czekoladowe
  • NAJLEPSZE PIERNICZKI Z PRZEPISU MAMY

  • FIT PRZEPISY

  • GOFRY BELGIJSKIE (DROŻDŻOWE)

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • BOŻE NARODZENIE (PRZEPISY)

    SONY DSC

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Durszlak.pl
  • Najlepsze Smakołyki

    Najlepsze Smakołyki


  • Kalendarz

    Październik 2018
    P W Ś C P S N
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    293031  
    « Wrz   Lis »
  • NAJLEPSZE KRUCHE ROGALIKI

  • SZYBKIE I ZRowe ciasto z fasoli

  • PALEO CHLEBEK

  • Archiwa


© Copyright LetsBlog Theme Demo - Theme by ThemeGoods

pliki Cookies

Strona wykorzystuje pliki cookies do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich użycie. Zobacz szczegóły