• Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Cytrynowy puch z malinami
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Gofry idealne (tradycyjne)
    Mini serniczki oreo
    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Jagodziaki- zawijane drożdżówki
    Puszysty sernik
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
  • AdSense

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • Ostatnie wpisy

    • Gofry najlepsze
    • Piernik z kawą
    • Ciasto dyniowe z malinami
    • Pierwszy chleb na zakwasie- podstawy
    • Pączki z różą, luksusowe
  • Adsense

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Najnowsze komentarze

    • Asia - Chlebek bananowy (z bakaliami)
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Aneta - Gofry idealne (tradycyjne)
    • Anna - Zakwas (krok po kroku)
  • Adsense

  • sierpień 2018
    P W Ś C P S N
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031  
    « lip   wrz »
  • Durszlak.pl
  • Strona główna
  • Wasze propozycje
  • Sklep
  • Koszyk

Pączki z malinami

20 sierpnia 2018

Pączki to dla mnie deser idealny, nawet latem 🙂 Tym razem w iście słonecznym wydaniu. Puchate, lekkie, wypełnione dużą ilością malin i przykryte cieniutką warstwą glazury. Jednym słowem pyszota ! Wyśmienicie smakują świeżo po usmażeniu, gdy nadzienie malinowe jest jeszcze gorące 😉

Tym razem pączki nadziewamy przed pieczeniem, więc należy pamiętać o dokładnym sklejeniu brzegów, żeby nadzienie nie wypłynęło w trakcie smażenia. Rady dotyczące pieczenia i inny przepis na pączki znajdziecie tutaj

Składniki na ok 16 pączków:

  • 250 ml mleka 3,2%
  • 500 g mąki pszennej
  • 25 g drożdży świeżych
  • 70 g cukru
  • 3 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 130 g masła, roztopionego i przestudzonego
  • 3 łyżki wódki lub spirytusu
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 250 g malin
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżeczki mąki ziemiaczanej
  • 4 łyżki wody

Dodatkowo:

  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • sok z 1/2 cytryny*
  • smalec lub olej do smażenia

Z ciepłego mleka,  3 łyżek mąki, cukru i drożdży zrobić rozczyn i zostawić na 10- 15 minut do wyrośnięcia.

Do rozczynu dodać resztę mąki, jajka i żółtka oraz spirytus i całość dokładnie wymieszać. Następnie wlewać stopniowo masło i całość wyrobić, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (zagnieść ciasto ręcznie albo za pomocą miksera z mieszadłem hakowym). Zagniatanie wymaga trochę cierpliwości, ponieważ ciasto jest dość luźne. Włożyć je do miski wysmarowanej olejem, przykryć ściereczką i odstawić na mniej więcej 1 godzinę w ciepłe miejsce, żeby podwoiło swoją objętość.

W tym czasie przygotować nadzienie. Maliny, cukier, sok z cytryny oraz 1 łyżkę wody umieścić w garnuszku, doprowadzić do wrzenia i gotować przez ok 3 minuty, a następnie zdjąć z ognia. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z pozostałą wodą. Do malin dodać wodę z mąką i szybko wymieszać. Mieszankę postawić ponownie na palnik i gotować kilkanaście sekund na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Zostawić do wystudzenia.

Po tym czasie ciasto delikatnie wyrobić i podzielić na 16 części (aby były równe można użyć wagi i odmierzyć kawałki po ok 55-60 g). Z każdej części zrobić placuszki, na środku umieścić porcję nadzienia, dokładnie skleić jak pierogi. Na końcu uformować zgrabne kulki, ułożyć na blaszce  podsypanej mąką i przykryć ściereczką. Pączki odstawić w ciepłe miejsce na 25- 30 minut, do napuszenia.

W szerokim garnku umieścić smalec lub olej i doprowadzić go do 173-177 °C.

Smażyć pączki z obydwu stron, aż nabiorą mocnego złotego koloru (ok 3 minuty z każdej strony). Gotowe pączki ułożyć na ręczniku papierowym, aby pozbyć się zbędnego tłuszczu. Jeszcze ciepłe polukrować (cukrem pudrem wymieszanym z sokiem z cytryny). Gotowe!

Smacznego 🙂

*tyle soku aby lukier miał odpowiednią konsystencję.

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)

Podobne

drożdżemalinywykorzystanie żółtek
Share

Bułki  / Pączki  / Sezonowe  / Tłusty Czwartek

Zuzia

You might also like

Gofry najlepsze
19 czerwca 2022
Ciasto dyniowe z malinami
27 października 2021
Pączki z różą, luksusowe
9 lutego 2021

7 komentarzy


Ewelina
6 January 2021 at 15:19
Reply

Zrobiłam wszystko według przepisu i niestety się zawiodłam… Paczki wyglądają jak ziemniaki mają twarda skorupę i wcale nie są puszyste.. Podejrzewam, że jednak w przepisie jest za dużo drożdży.. A szkoda…



    Zuzia
    11 January 2021 at 20:11
    Reply

    Bardzo mi przykro, że nie wyszły, jednak z pewnością nie jest to wina drożdży. Jeżeli pączki nie są puszyste to oznacza, że albo nie wyrosły odpowiednio przed smażeniem, albo wręcz 'przerosły’ i na skutek tego opadły. Pozdrawiam serdecznie i życzę powodzenia 🙂

23 February 2022 at 12:15
Reply

Czy dżem można przygotować dzień wcześniej?



    Zuzia
    23 February 2022 at 21:00
    Reply

    Oczywiście, w takim razie należy go przechowywać w lodówce 🙂

Magda
4 February 2023 at 00:02
Reply

Dzień dobry, czy przed dodaniem mąki ziemniaczanej mogę przetrzeć maliny przez sitko, żeby pozbyć się pestek i takim nadzieniem bez pestek nadziewać pączki przed smażeniem?
Dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam,
Magda



MAGDA
7 February 2023 at 13:04
Reply

Dzień dobry, czy można przetrzeć nadzienie przez sitko i takim nadziewać pączki przed smażeniem?
Pozdrawiam



    Zuzia
    8 February 2023 at 21:11
    Reply

    Oczywiście, wtedy jednak należy użyć ok 2-3 razy większą porcję malin.

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • Najbardziej popularne przepisy

    Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Cytrynowy puch z malinami
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Gofry idealne (tradycyjne)
    Mini serniczki oreo
    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Jagodziaki- zawijane drożdżówki
    Puszysty sernik
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
  • NAJLEPSZE PIERNICZKI Z PRZEPISU MAMY

  • FIT PRZEPISY

  • GOFRY BELGIJSKIE (DROŻDŻOWE)

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • BOŻE NARODZENIE (PRZEPISY)

    SONY DSC

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Durszlak.pl
  • Najlepsze Smakołyki

    Najlepsze Smakołyki


  • Kalendarz

    sierpień 2018
    P W Ś C P S N
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031  
    « lip   wrz »
  • NAJLEPSZE KRUCHE ROGALIKI

  • SZYBKIE I ZRowe ciasto z fasoli

  • PALEO CHLEBEK

  • Archiwa


© Copyright LetsBlog Theme Demo - Theme by ThemeGoods

 

Loading Comments...