• Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Gofry idealne (tradycyjne)
    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Sernik na zimno, najlepszy i najprostszy
    Cytrynowy puch z malinami
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Chleb pszenny z ziarnami (drożdżowy)
    Krucha tarta z rabarbarem i crème pâtissière
  • AdSense

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • Ostatnie wpisy

    • Gofry najlepsze
    • Piernik z kawą
    • Ciasto dyniowe z malinami
    • Pierwszy chleb na zakwasie- podstawy
    • Pączki z różą, luksusowe
  • Adsense

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Najnowsze komentarze

    • Asia - Chlebek bananowy (z bakaliami)
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Aneta - Gofry idealne (tradycyjne)
    • Anna - Zakwas (krok po kroku)
  • Adsense

  • lipiec 2018
    P W Ś C P S N
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    3031  
    « cze   sie »
  • Durszlak.pl
  • Strona główna
  • Wasze propozycje
  • Sklep
  • Koszyk

Tarta z Crème Pâtissière, wiśniami i kruszonką

23 lipca 2018

Mój absolutny hit! Na miarę kultowej już tarty z pianką i owocami (przepis tutaj). Niesamowicie pyszna, znikła w ekspresowym tempie i nie obyło się bez walki o ostatni kawałek 🙂 Kruchy maślany korpus wypełniony domowym budyń na żółtkach (jeżeli zależy Wam na czasie możecie zastąpić go gotowym budyniem, jednak zachęcam do wersji oryginalnej), solidną porcją wiśni i przykryta chrupiącą kruszonką. Bajeczne połączenie 🙂 Idealnie dopełniające się warstwy słodkie i kwaśne, chrupiące i aksamitne, tworzące wspaniałą całość. Zapraszam ! 

 

Ciasto kruche:

  • 140 g mąki
  • 40 g cukru pudru
  • 75 g masła (lub margaryny)
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka kwaśnej śmietany

Mąkę wymieszać z cukrem, dodać posiekane masło, żółtko oraz śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i włożyć na 1 h do lodówki.

Crème Pâtissière:

  • 300 ml mleka 3,2%
  • 2 żółtka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 40 g mąki pszennej (można pół na pół z ziemniaczaną)

Mleko umieścić w garnuszku i zagotować.  Żółtka ubić z cukrem na jasną i puszystą masę. Pod koniec ubijania dodać mąkę. Powoli wlać gorące mleko, cały czas miksując.

Masę przelać do garnuszka i cały czas mieszając gotować, aż masa zgęstnieje (budyń powinien się zagotować). Odstawić do wystudzenia.

Nadzienie:

  • 300 g wiśni (wydrylowanych)*
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Wszystkie składniki wymieszać.

Kruszonka:

  • 70 g mąki pszennej lub krupczatki
  • 50 g cukru
  • 50 g masła lub margaryny do pieczenia

Wszystkie składniki umieścić w miseczce, a następnie rozetrzeć między palcami tak długo, aż powstaną spore grudki.

Całość

Foremkę, jeśli jest taka potrzeba, nasmarować masłem i wysypać mąką.

Kruche ciasto położyć na oprószonym mąką blacie i rozsmarować na grubość ok 0,5 cm (można również rozwałkować między dwoma kawałkami folii). Ciasto nawinąć na wałek i przełożyć do foremki. Docisnąć, a następnie przejechać wałkiem po brzegu foremki- ciasto będzie idealnie wyrównane. Spód ponakłuwać widelcem.

Ciasto przykryć papierem do pieczenia i wysypać na wierzch groch lub fasolę. Piec tartę 200 ºC przez ok 10 minut, a następnie zdjąć obciążenie i piec jeszcze ok 5 minut.

Na podpieczony spód wyłożyć budyń, przykryć nadzieniem i wyrównać. Wierzch posypać kruszonką. Tartę wstawić do piekarnika i piec w 180 ºC przez ok 50 minut. Wystudzić.

Smacznego 🙂

 

*możecie użyć mrożonych wiśni- nie ma konieczności wcześniejszego rozmrażania ich

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)

Podobne

wiśniewykorzystanie żółtek
Share

Ciasta z owocami  / HIT  / Sezonowe  / Tarty i ciasta kruche

Zuzia

You might also like

Pączki z różą, luksusowe
9 lutego 2021
Faworki
2 stycznia 2021
Kremówka Papieska
20 maja 2020

Leave A Reply


Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • Najbardziej popularne przepisy

    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Gofry idealne (tradycyjne)
    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Sernik na zimno, najlepszy i najprostszy
    Cytrynowy puch z malinami
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Chleb pszenny z ziarnami (drożdżowy)
    Krucha tarta z rabarbarem i crème pâtissière
  • NAJLEPSZE PIERNICZKI Z PRZEPISU MAMY

  • FIT PRZEPISY

  • GOFRY BELGIJSKIE (DROŻDŻOWE)

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • BOŻE NARODZENIE (PRZEPISY)

    SONY DSC

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Durszlak.pl
  • Najlepsze Smakołyki

    Najlepsze Smakołyki


  • Kalendarz

    lipiec 2018
    P W Ś C P S N
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    3031  
    « cze   sie »
  • NAJLEPSZE KRUCHE ROGALIKI

  • SZYBKIE I ZRowe ciasto z fasoli

  • PALEO CHLEBEK

  • Archiwa


© Copyright LetsBlog Theme Demo - Theme by ThemeGoods

 

Loading Comments...