Mój absolutny hit! Na miarę kultowej już tarty z pianką i owocami (przepis tutaj). Niesamowicie pyszna, znikła w ekspresowym tempie i nie obyło się bez walki o ostatni kawałek 🙂 Kruchy maślany korpus wypełniony domowym budyń na żółtkach (jeżeli zależy Wam na czasie możecie zastąpić go gotowym budyniem, jednak zachęcam do wersji oryginalnej), solidną porcją wiśni i przykryta chrupiącą kruszonką. Bajeczne połączenie 🙂 Idealnie dopełniające się warstwy słodkie i kwaśne, chrupiące i aksamitne, tworzące wspaniałą całość. Zapraszam !
Ciasto kruche:
- 140 g mąki
- 40 g cukru pudru
- 75 g masła (lub margaryny)
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka kwaśnej śmietany
Mąkę wymieszać z cukrem, dodać posiekane masło, żółtko oraz śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i włożyć na 1 h do lodówki.
Crème Pâtissière:
- 300 ml mleka 3,2%
- 2 żółtka
- 1/4 szklanki cukru
- 40 g mąki pszennej (można pół na pół z ziemniaczaną)
Mleko umieścić w garnuszku i zagotować. Żółtka ubić z cukrem na jasną i puszystą masę. Pod koniec ubijania dodać mąkę. Powoli wlać gorące mleko, cały czas miksując.
Masę przelać do garnuszka i cały czas mieszając gotować, aż masa zgęstnieje (budyń powinien się zagotować). Odstawić do wystudzenia.
Nadzienie:
- 300 g wiśni (wydrylowanych)*
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Wszystkie składniki wymieszać.
Kruszonka:
- 70 g mąki pszennej lub krupczatki
- 50 g cukru
- 50 g masła lub margaryny do pieczenia
Wszystkie składniki umieścić w miseczce, a następnie rozetrzeć między palcami tak długo, aż powstaną spore grudki.
Całość
Foremkę, jeśli jest taka potrzeba, nasmarować masłem i wysypać mąką.
Kruche ciasto położyć na oprószonym mąką blacie i rozsmarować na grubość ok 0,5 cm (można również rozwałkować między dwoma kawałkami folii). Ciasto nawinąć na wałek i przełożyć do foremki. Docisnąć, a następnie przejechać wałkiem po brzegu foremki- ciasto będzie idealnie wyrównane. Spód ponakłuwać widelcem.
Ciasto przykryć papierem do pieczenia i wysypać na wierzch groch lub fasolę. Piec tartę 200 ºC przez ok 10 minut, a następnie zdjąć obciążenie i piec jeszcze ok 5 minut.
Na podpieczony spód wyłożyć budyń, przykryć nadzieniem i wyrównać. Wierzch posypać kruszonką. Tartę wstawić do piekarnika i piec w 180 ºC przez ok 50 minut. Wystudzić.
Smacznego 🙂
*możecie użyć mrożonych wiśni- nie ma konieczności wcześniejszego rozmrażania ich
Leave A Reply