• Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Gofry idealne (tradycyjne)
    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Cytrynowy puch z malinami
    Chleb pszenny z ziarnami (drożdżowy)
    Sernik na zimno, najlepszy i najprostszy
    Krucha tarta z rabarbarem i crème pâtissière
  • AdSense

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • Ostatnie wpisy

    • Gofry najlepsze
    • Piernik z kawą
    • Ciasto dyniowe z malinami
    • Pierwszy chleb na zakwasie- podstawy
    • Pączki z różą, luksusowe
  • Adsense

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Najnowsze komentarze

    • Asia - Chlebek bananowy (z bakaliami)
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Aneta - Gofry idealne (tradycyjne)
    • Anna - Zakwas (krok po kroku)
  • Adsense

  • lipiec 2018
    P W Ś C P S N
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    3031  
    « cze   sie »
  • Durszlak.pl
  • Strona główna
  • Wasze propozycje
  • Sklep
  • Koszyk

Tarta wiśniowa (Cherry pie)

16 lipca 2018

Duża ilość wiśni zamknięta w cieniutkiej warstwie ciasta kruchego. Przepyszne ciasto sezonowe, które ślicznie się prezentuje za sprawą zaplecionej na wierzchu kratki (łatwej w przygotowaniu!). Nadzienie wiśniowe po wystudzeniu nie wypływa i nie rozpada się, ale ma konsystencję gęstej frużeliny i ładnie trzyma kształt. Zapraszam 🙂

Kruche ciasto:

  • 240 g mąki
  • 60 g cukru pudru
  • 120 g masła (lub margaryny)
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany

Nadzienie:

  • 600 g wydrylowanych wiśni
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru

Dodatkowo:

  • białko (do posmarowania na wierzchu)
  • trochę cukru (do posypania)

 

Mąkę wymieszać z cukrem, dodać posiekane masło, żółtko oraz śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć je w folię spożywczą i włożyć na 1 h do lodówki.

W tym czasie wszystkie składniki  na nadzienie dokładnie wymieszać.

Formę, jeśli jest taka potrzeba, nasmarować masłem i wysypać mąką.

Gdy ciasto będzie już schłodzone, podzielić je na pół. Pierwszą połowę ponownie zawinąć folią i schować do lodówki, natomiast drugą położyć na oprószonym mąką blacie i rozwałkować na grubość ok 3 mm (można również rozwałkować między dwoma kawałkami folii). Ciasto nawinąć na wałek, przełożyć do formy i docisnąć.

Na spód przełożyć nadzienie i wygładzić je.

Blat oprószyć mąką i rozwałkować na nim całe pozostałe ciasto kruche na grubość ok 3 mm. Za pomocą noża do pizzy lub radełka pociąć na pasy o szerokości 3 cm. Pasy przełożyć na tartę, docisnąć do jednego brzegu i przeplatać.

Gdy tarta będzie 'zapleciona’, boki należy docisnąć, a następnie przejechać wałkiem po brzegu foremki- ciasto będzie idealnie wyrównane.  Wierzch posmarować białkiem i posypać cukrem.

Piec tartę w 180 ºC przez ok 45- 50 minut (na ostatnie 20 minut warto włączyć tylko dolne grzanie, aby dobrze dopiec spód).

 

Ciasto najlepiej kroić po wystudzeniu, smacznego 🙂

 

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)

Podobne

wiśniewykorzystanie żółtek
Share

Ciasta z owocami  / Sezonowe  / Tarty i ciasta kruche

Zuzia

You might also like

Pączki z różą, luksusowe
9 lutego 2021
Faworki
2 stycznia 2021
Kremówka Papieska
20 maja 2020

2 komentarze


Maja
22 October 2020 at 10:31
Reply

Czy mogę użyć wiśni mrożonych?



    Zuzia
    22 October 2020 at 19:42
    Reply

    Tak 🙂

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • Najbardziej popularne przepisy

    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Gofry idealne (tradycyjne)
    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Cytrynowy puch z malinami
    Chleb pszenny z ziarnami (drożdżowy)
    Sernik na zimno, najlepszy i najprostszy
    Krucha tarta z rabarbarem i crème pâtissière
  • NAJLEPSZE PIERNICZKI Z PRZEPISU MAMY

  • FIT PRZEPISY

  • GOFRY BELGIJSKIE (DROŻDŻOWE)

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • BOŻE NARODZENIE (PRZEPISY)

    SONY DSC

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Durszlak.pl
  • Najlepsze Smakołyki

    Najlepsze Smakołyki


  • Kalendarz

    lipiec 2018
    P W Ś C P S N
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    3031  
    « cze   sie »
  • NAJLEPSZE KRUCHE ROGALIKI

  • SZYBKIE I ZRowe ciasto z fasoli

  • PALEO CHLEBEK

  • Archiwa


© Copyright LetsBlog Theme Demo - Theme by ThemeGoods

 

Loading Comments...