Duża ilość wiśni zamknięta w cieniutkiej warstwie ciasta kruchego. Przepyszne ciasto sezonowe, które ślicznie się prezentuje za sprawą zaplecionej na wierzchu kratki (łatwej w przygotowaniu!). Nadzienie wiśniowe po wystudzeniu nie wypływa i nie rozpada się, ale ma konsystencję gęstej frużeliny i ładnie trzyma kształt. Zapraszam 🙂
Kruche ciasto:
- 240 g mąki
- 60 g cukru pudru
- 120 g masła (lub margaryny)
- 1 żółtko
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
Nadzienie:
- 600 g wydrylowanych wiśni
- skórka otarta z 1 cytryny
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru
Dodatkowo:
- białko (do posmarowania na wierzchu)
- trochę cukru (do posypania)
Mąkę wymieszać z cukrem, dodać posiekane masło, żółtko oraz śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć je w folię spożywczą i włożyć na 1 h do lodówki.
W tym czasie wszystkie składniki na nadzienie dokładnie wymieszać.
Formę, jeśli jest taka potrzeba, nasmarować masłem i wysypać mąką.
Gdy ciasto będzie już schłodzone, podzielić je na pół. Pierwszą połowę ponownie zawinąć folią i schować do lodówki, natomiast drugą położyć na oprószonym mąką blacie i rozwałkować na grubość ok 3 mm (można również rozwałkować między dwoma kawałkami folii). Ciasto nawinąć na wałek, przełożyć do formy i docisnąć.
Na spód przełożyć nadzienie i wygładzić je.
Blat oprószyć mąką i rozwałkować na nim całe pozostałe ciasto kruche na grubość ok 3 mm. Za pomocą noża do pizzy lub radełka pociąć na pasy o szerokości 3 cm. Pasy przełożyć na tartę, docisnąć do jednego brzegu i przeplatać.
Gdy tarta będzie 'zapleciona’, boki należy docisnąć, a następnie przejechać wałkiem po brzegu foremki- ciasto będzie idealnie wyrównane. Wierzch posmarować białkiem i posypać cukrem.
Piec tartę w 180 ºC przez ok 45- 50 minut (na ostatnie 20 minut warto włączyć tylko dolne grzanie, aby dobrze dopiec spód).
Ciasto najlepiej kroić po wystudzeniu, smacznego 🙂
2 komentarze
Czy mogę użyć wiśni mrożonych?
Tak 🙂