Wersja mini popularnego na blogu ciasta z cukinii (przepis tutaj). Świetny i pyszny sposób na wykorzystanie tego warzywa. Jej dodatek nie jest wyczuwalny, jednak dzięki niemu ciasto jest wspaniale wilgotne. Muffinki, które smakują każdemu, a szczególnie dzieciom 🙂 W smaku do złudzenia przypominają babkę cytrynową. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu, lekkie, puszyste i wspaniale pachnie. Robią furorę! Zapraszam 😀
Składniki (10 sztuk):
- 150 g cukinii, startej na tarce o grubych oczkach
- 1/4 szklanki kefiru, maślanki lub kwaśnej śmietany 12%
- 1/4 szklanki oleju
- 1 jajko
- sok z 1/2 cytryny
- skórka otarta z 1 cytryny
- 1/3 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Foremkę do babeczek wyłożyć papilotkami lub wysmarować masłem i wysypać mąką.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Jajko roztrzepać z olejem. Dodać pozostałe składniki oprócz mąki z proszkiem i dokładnie wymieszać. Następnie wsypać mąkę z proszkiem i szybko wymieszać- nie musi być zbyt dokładnie, jedynie do połączenia składników.*
Ciasto przełożyć do foremek napełniając papilotki prawie do pełna (babeczki niewiele rosną). Wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180°C przez około 30 minut- do suchego patyczka. Następnie wyjąć z foremek i zostawić do wystudzenia na kratce.
Delikatnie ciepłe ciasto polukrować (1/2 szklanki cukru pudru wymieszać z 2 łyżkami soku z cytryny).
Smacznego 🙂
*Zbyt długie mieszanie sprawi, że ciasto opadnie.
Leave A Reply