Niesamowicie pyszne babeczki. Są bardzo lekkie i puszyste, z wspaniale orzeźwiającą nutą cytryny i dużą ilością rabarbaru. To chyba najprostszy przepis na babeczki jaki tylko może być- składniki wystarczy wymieszać (wystarczy jedna miska i coś do mieszania!) i upiec. Są idealną bazą do innych owocowych wypieków. Możecie dowolnie zmieniać dodatki (choć z rabarbarem smakują fenomenalnie!) i dodać np. maliny, jagody czy czerwone porzeczki. Zapraszam 🙂
Składniki na 9 babeczek:
- 1 szklanka mąki
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/3 szklanki oleju
- 1 jajko
- 1/3 szklanki kwaśnej śmietany 12 lub 18%
- skórka starta z 1 cytryny i 3 łyżki soku z cytryny
- 200 g rabarbaru pokrojonego na kawałki o długości 1 cm (lub szklanka innych owoców)
W misce umieścić olej, jajko, śmietanę, cukier, sok oraz skórkę z cytryny i całość dokładnie wymieszać. Dodać przesianą mąkę z proszkiem i sodą i delikatnie wymieszać tylko do połączenia się składników. Na końcu wmieszać rabarbar.
Ciasto przełożyć do foremek napełniając do 3/4 wysokości. Piec 25- 27 minut (do suchego patyczka) w 180 °C. Jeszcze gorące wyjąć z foremek i położyć na kratce do wystudzenia.
Smacznego 🙂
Leave A Reply