• Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Jagodziaki- zawijane drożdżówki
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Cytrynowy puch z malinami
    Ciasto marchewkowe- najlepsze z najlepszych
    Ciasto marchewkowe, na dużą blachę
    Chleb pszenny z ziarnami (drożdżowy)
    Idealne pączki, zawsze wychodzą!
    Zdrowe ciasteczka czekoladowe
  • AdSense

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • Najnowsze wpisy

    • Pierwszy chleb na zakwasie- podstawy
    • Pączki z różą, luksusowe
    • Faworki
    • Rolada z jabłkami
    • Placuszki z borówkami
  • Adsense

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Najnowsze komentarze

    • Zuzia o Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    • Sabina o Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    • Zuzia o Rogaliki krucho- drożdżowe z powidłami
    • Dorota o Rogaliki krucho- drożdżowe z powidłami
    • Pierwszy chleb na zakwasie- podstawy – Najlepsze Smakołyki o Zakwas (krok po kroku)
  • Adsense

  • Maj 2018
    P W Ś C P S N
     123456
    78910111213
    14151617181920
    21222324252627
    28293031  
    « Kwi   Cze »
  • Durszlak.pl
  • Strona główna
  • Wasze propozycje
  • Sklep
  • Koszyk

Drożdżówka z rabarbarem i malinami (na kremówce)

15 maja 2018

Niesamowicie maślana w smaku, delikatna drożdżówka 🙂 Dokładnie taka jaką uwielbiamy- puchata, lekka i przepyszna ! Zamiast mleka, dodałam śmietany kremówki. Dzięki temu ciasto jest bardzo przyjemne w wyrabianiu (praktycznie nie klei się do rąk), bardzo wilgotne (pozostaje dłużej świeże) i zyskało głębszy, maślany smak. Zapraszam 🙂

Składniki:

  • 550 g mąki
  • 250 ml ciepłej śmietany kremówki 30 lub 36 % (ok 35°C)
  • 30 g drożdży
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 120 g miękkiego masła
  • skórka otarta z 1 cytryny

Kruszonka:

  • 140 g mąki krupczatki
  • 100 g cukru
  • 100 g masła
  • 450 g rabarbaru, pokrojonego na małe kawałki (lub innych owoców- truskawki, maliny itp)
  • 1/2 szklanki malin (można pominąć)

Do śmietanki dodać drożdże z cukrem i dokładnie wymieszać. Dodać ok 5 łyżek mąki (z podanej w przepisie), wymieszać, przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do podrośnięcia na około 15 minut.

Do mąki dodać rozczyn drożdżowy, resztę składników i dokładnie wymieszać, a następnie lekko wyrobić (ok 4 minuty wyrabiania).

Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej masłem lub olejem, przykryć ściereczką i zostawić do podwojenia objętości w ciepłym miejscu (ok 45 minut).

Z dodatkowych składników zrobić kruszonkę kruszonkę: wkładamy do miseczki mąkę, masło i cukier, a następnie rozcieramy między palcami tak długo, aż powstaną spore grudki

Prostokątną blaszkę 33x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Na wierzchu rozłożyć równomiernie owoce, a następnie kruszonkę. Ciasto przykryć ściereczką i zostawić do napuszenia w ciepłym miejscu na 30 minut.

Drożdżówkę piec w 180 °C przez ok 40 minut (do suchego patyczka i zarumienienia).

Smacznego 🙂

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)

Podobne

drożdżemąka krupczatkamalinyrabarbarśmietana kremówka
Share

Ciasta drożdżowe  / Ciasta z owocami  / Drożdżówki

Zuzia

You might also like

Sernik z porzeczkami
21 lipca 2020
Kremówka Papieska
20 maja 2020
Gofry, chrupiące i najlepsze
18 maja 2020

Leave A Reply


Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

  • Najbardziej popularne przepisy

    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Jagodziaki- zawijane drożdżówki
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Cytrynowy puch z malinami
    Ciasto marchewkowe- najlepsze z najlepszych
    Ciasto marchewkowe, na dużą blachę
    Chleb pszenny z ziarnami (drożdżowy)
    Idealne pączki, zawsze wychodzą!
    Zdrowe ciasteczka czekoladowe
  • NAJLEPSZE PIERNICZKI Z PRZEPISU MAMY

  • FIT PRZEPISY

  • GOFRY BELGIJSKIE (DROŻDŻOWE)

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • BOŻE NARODZENIE (PRZEPISY)

    SONY DSC

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Durszlak.pl
  • Najlepsze Smakołyki

    Najlepsze Smakołyki


  • Kalendarz

    Maj 2018
    P W Ś C P S N
     123456
    78910111213
    14151617181920
    21222324252627
    28293031  
    « Kwi   Cze »
  • NAJLEPSZE KRUCHE ROGALIKI

  • SZYBKIE I ZRowe ciasto z fasoli

  • PALEO CHLEBEK

  • Archiwa


© Copyright LetsBlog Theme Demo - Theme by ThemeGoods

pliki Cookies

Strona wykorzystuje pliki cookies do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich użycie. Zobacz szczegóły