Niesamowicie maślana w smaku, delikatna drożdżówka 🙂 Dokładnie taka jaką uwielbiamy- puchata, lekka i przepyszna ! Zamiast mleka, dodałam śmietany kremówki. Dzięki temu ciasto jest bardzo przyjemne w wyrabianiu (praktycznie nie klei się do rąk), bardzo wilgotne (pozostaje dłużej świeże) i zyskało głębszy, maślany smak. Zapraszam 🙂
Składniki:
- 550 g mąki
- 250 ml ciepłej śmietany kremówki 30 lub 36 % (ok 35°C)
- 30 g drożdży
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 120 g miękkiego masła
- skórka otarta z 1 cytryny
Kruszonka:
- 140 g mąki krupczatki
- 100 g cukru
- 100 g masła
- 450 g rabarbaru, pokrojonego na małe kawałki (lub innych owoców- truskawki, maliny itp)
- 1/2 szklanki malin (można pominąć)
Do śmietanki dodać drożdże z cukrem i dokładnie wymieszać. Dodać ok 5 łyżek mąki (z podanej w przepisie), wymieszać, przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do podrośnięcia na około 15 minut.
Do mąki dodać rozczyn drożdżowy, resztę składników i dokładnie wymieszać, a następnie lekko wyrobić (ok 4 minuty wyrabiania).
Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej masłem lub olejem, przykryć ściereczką i zostawić do podwojenia objętości w ciepłym miejscu (ok 45 minut).
Z dodatkowych składników zrobić kruszonkę kruszonkę: wkładamy do miseczki mąkę, masło i cukier, a następnie rozcieramy między palcami tak długo, aż powstaną spore grudki
Prostokątną blaszkę 33x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Na wierzchu rozłożyć równomiernie owoce, a następnie kruszonkę. Ciasto przykryć ściereczką i zostawić do napuszenia w ciepłym miejscu na 30 minut.
Drożdżówkę piec w 180 °C przez ok 40 minut (do suchego patyczka i zarumienienia).
Smacznego 🙂
Leave A Reply