• Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Gofry idealne (tradycyjne)
    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Cytrynowy puch z malinami
    Chleb pszenny z ziarnami (drożdżowy)
    Sernik na zimno, najlepszy i najprostszy
    Krucha tarta z rabarbarem i crème pâtissière
  • AdSense

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • Ostatnie wpisy

    • Gofry najlepsze
    • Piernik z kawą
    • Ciasto dyniowe z malinami
    • Pierwszy chleb na zakwasie- podstawy
    • Pączki z różą, luksusowe
  • Adsense

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Najnowsze komentarze

    • Asia - Chlebek bananowy (z bakaliami)
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Aneta - Gofry idealne (tradycyjne)
    • Anna - Zakwas (krok po kroku)
  • Adsense

  • maj 2018
    P W Ś C P S N
     123456
    78910111213
    14151617181920
    21222324252627
    28293031  
    « kwi   cze »
  • Durszlak.pl
  • Strona główna
  • Wasze propozycje
  • Sklep
  • Koszyk

Drożdżówka z rabarbarem i malinami (na kremówce)

15 maja 2018

Niesamowicie maślana w smaku, delikatna drożdżówka 🙂 Dokładnie taka jaką uwielbiamy- puchata, lekka i przepyszna ! Zamiast mleka, dodałam śmietany kremówki. Dzięki temu ciasto jest bardzo przyjemne w wyrabianiu (praktycznie nie klei się do rąk), bardzo wilgotne (pozostaje dłużej świeże) i zyskało głębszy, maślany smak. Zapraszam 🙂

Składniki:

  • 550 g mąki
  • 250 ml ciepłej śmietany kremówki 30 lub 36 % (ok 35°C)
  • 30 g drożdży
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 120 g miękkiego masła
  • skórka otarta z 1 cytryny

Kruszonka:

  • 140 g mąki krupczatki
  • 100 g cukru
  • 100 g masła
  • 450 g rabarbaru, pokrojonego na małe kawałki (lub innych owoców- truskawki, maliny itp)
  • 1/2 szklanki malin (można pominąć)

Do śmietanki dodać drożdże z cukrem i dokładnie wymieszać. Dodać ok 5 łyżek mąki (z podanej w przepisie), wymieszać, przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do podrośnięcia na około 15 minut.

Do mąki dodać rozczyn drożdżowy, resztę składników i dokładnie wymieszać, a następnie lekko wyrobić (ok 4 minuty wyrabiania).

Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej masłem lub olejem, przykryć ściereczką i zostawić do podwojenia objętości w ciepłym miejscu (ok 45 minut).

Z dodatkowych składników zrobić kruszonkę kruszonkę: wkładamy do miseczki mąkę, masło i cukier, a następnie rozcieramy między palcami tak długo, aż powstaną spore grudki

Prostokątną blaszkę 33x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Na wierzchu rozłożyć równomiernie owoce, a następnie kruszonkę. Ciasto przykryć ściereczką i zostawić do napuszenia w ciepłym miejscu na 30 minut.

Drożdżówkę piec w 180 °C przez ok 40 minut (do suchego patyczka i zarumienienia).

Smacznego 🙂

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)

Podobne

drożdżemąka krupczatkamalinyrabarbarśmietana kremówka
Share

Ciasta drożdżowe  / Ciasta z owocami  / Drożdżówki

Zuzia

You might also like

Gofry najlepsze
19 czerwca 2022
Ciasto dyniowe z malinami
27 października 2021
Sernik z porzeczkami
21 lipca 2020

Leave A Reply


Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • Najbardziej popularne przepisy

    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Gofry idealne (tradycyjne)
    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Cytrynowy puch z malinami
    Chleb pszenny z ziarnami (drożdżowy)
    Sernik na zimno, najlepszy i najprostszy
    Krucha tarta z rabarbarem i crème pâtissière
  • NAJLEPSZE PIERNICZKI Z PRZEPISU MAMY

  • FIT PRZEPISY

  • GOFRY BELGIJSKIE (DROŻDŻOWE)

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • BOŻE NARODZENIE (PRZEPISY)

    SONY DSC

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Durszlak.pl
  • Najlepsze Smakołyki

    Najlepsze Smakołyki


  • Kalendarz

    maj 2018
    P W Ś C P S N
     123456
    78910111213
    14151617181920
    21222324252627
    28293031  
    « kwi   cze »
  • NAJLEPSZE KRUCHE ROGALIKI

  • SZYBKIE I ZRowe ciasto z fasoli

  • PALEO CHLEBEK

  • Archiwa


© Copyright LetsBlog Theme Demo - Theme by ThemeGoods

 

Loading Comments...