Kolejna reaktywacja jednego z pierwszych przepisów z bloga 🙂 Klasyczne ciasto ucierane z truskawkami i kruszonką, w zmodernizowanej wersji. To wszystko za sprawą dodatku kakao do ciasta i kruszonki. Efekt końcowy jest iście przepyszny (szczególnie kruszonka- petarda !). Zapraszam 🙂
Jeżeli nie chcecie robić tak dużej porcji ciasta wystarczy, że wykonacie je z połowy składników w np. tradycyjnym naczyniu żaroodpornym (mniej więcej wielkości połowy tradycyjnej blachy) albo tortownicy o średnicy 25 lub 27 cm (w 25 cm ciasto będzie minimalnie wyższe niż na zdjęciach).
Składniki:
- 360 g mąki
- 250 g cukru
- 250 g masła/ margaryny do pieczenia
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 40 g kakao
- 250 ml mleka (lub więcej jeśli ciasto wyjdzie zbyt gęste)
- 500 g odszypułkowanych i przekrojonych na pół truskawek
Kruszonka:
- 125 g mąki
- 20 g kakao
- 110 g cukru
- 100 g masła
Wykonanie:
Formę o wymiarach 23x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia (tradycyjna prostokątna blaszka).
Na początku z podanych składników zrobić kruszonkę. Wszystkie składniki przełożyć do miseczki i utrzeć palcami, do uzyskania grudkowej konsystencji. Odłożyć na później.
Masło/ margarynę za pomocą miksera ubić z cukrem, a następnie, ciągle ubijając, dodać jajka. Do masy wsypać dokładnie wymieszane suche składniki (mąka, kakao, proszek) oraz mleko i szybko zmiksować. Przełożyć ciasto na blachę, rozłożyć równomiernie truskawki, a następnie całość posypać kruszonką i piec 50- 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC (do suchego patyczka).
Ciasto zostawić do przestudzenia na ok 20 minut, a następnie podawać.
Bon Appetit! 🙂
Leave A Reply