Dziś przepis na klasyczny razowiec ze słonecznikiem. Wilgotny, sprężysty miąższ zamknięty w niesamowicie chrupiącej skórce. Jest to jeden z łatwiejszych i szybszych przepisów (nie licząc jednego wyrastania). Nie trzeba go wyrabiać, ani składać co 50 minut. Składniki wystarczy wymieszać, od razu przełożyć do foremki, zostawić do wyrośnięcia i upiec. Chleb utrzymuje świeżość przez kilka dni (5-6).
Chleb rośnie na zakwasie. Przed przystąpieniem do przygotowywania chleba należy dokarmić go i zostawić na 4- 12 godzin, aby się ‚przerobił’- po tym czasie będzie gotowy do użycia (aktywny). Jeżeli jeszcze nie macie zakwasu zapraszam tutaj po przepis 🙂
Składniki:
- 5 łyżek aktywnego zakwasu żytniego
- 150 g mąki żytniej razowej
- 280 g mąki pszennej chlebowej
- 350 ml wody
- 100 g ziaren słonecznika (podprażony na suchej patelni)
- 1 łyżeczka soli
Dodatkowo:
- słonecznik do posypania
Foremkę o wymiarach 28x 8 cm wysmarować masłem (lub margaryną do pieczenia) i oprószyć bułką tartą (lub mąką/ kaszą manną) albo wyłożyć papierem do pieczenia.
Zakwas i wodę dokładnie wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę z solą i dokładnie mieszać. Na końcu wmieszać słonecznik. Ciasto przełożyć do foremki, wyrównać i posypać dodatkowym słonecznikiem. Przykryć folią spożywczą i zostawić, aż ciasto wyrośnie na wysokość foremki.*
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 ºC przez 55 minut, następnie wyjąć z foremki i piec jeszcze 10 minut w 180 ºC.
Chleb wyjąć z piekarnika i przełożyć na kratkę do wystygnięcia.
Smacznego !
*w ciepłym miejscu 3-4 godziny, w temperaturze pokojowej ok 6 godzin. Ciasto powinno podwoić swoją objętość, jednak nie powinno przerosnąć- urosnąć zbyt mocno, ponieważ zapadnie się w trakcie pieczenia.
2 komentarze
Mam pytanie 5 łyżek zakwasu to.ile gram?
ok 120- 150 g 🙂