Co powiecie na malutkie, puchate rogaliki wypełnione dżemem truskawkowym i polane lukrem ? Ja je uwielbiam 🙂 Są zrobione z ciasta krucho- drożdżowego (podobnie jak te ciasteczka), które jest bardzo przyjemne w pracy. Nie klei się i nie rozpada przy wałkowaniu, a rogaliki wychodzą przepiękne. Polecam w 100 %, a na zachętę dodam, że znikają w mgnieniu oka- tylko 3 udało mi się zachować do zdjęć 😀
Składniki na około 48 ciastek:
- 250 g margaryny
- 500 g mąki
- 50 g drożdży
- 3 łyżki cukru
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 2 żółtka
Dodatkowo:
- słoik powideł lub konfitury
- cukier puder i sok z cytryny do lukru
Do mleka dodać drożdże i dokładnie wymieszać.
Margarynę ubić z cukrem za pomocą miksera. Ciągle miksując dodawać kolejno żółtka, mleko z drożdżami i 3/4 mąki. Następnie ciasto wyłożyć na blat i podsypując pozostałą mąką lekko wyrobić. Przełożyć do miski wysmarowanej margaryną, przykryć folią i schłodzić w lodówce przez minimum 1 godzinę.
Ciasto podzielić na 6 równych części. Pierwszą część położyć na blacie, a resztę ponownie schłodzić w lodówce, na czas przygotowywania pierwszej tury rogalików.
Rozwałkować ciasto na kształt koła o średnicy ok 35 cm, mocno podsypując blat, aby się nie przyklejało.. Ciasto podzielić na 8 równych trójkątów. Na środku każdego położyć 1 łyżeczkę powideł i rozsmarować. Następnie zrolować ciasto od podstawy i uformować rogaliki. Gotowe ciastka układać na blaszce. Powtórzyć z resztą ciasta.
Piec najlepiej z termoobiegiem 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C (do zarumienienia). Gotowe rogaliki polukrować. Smacznego! 🙂
8 komentarzy
ale fajne te rogaliki
Polecam w 100 % 🙂
Polecam przepis, wyszły pyszne
Bardzo dziękuję 🙂
Polecam ,są przepyszne
Przepyszne, delikatne jak chmurka. Takich jeszcze nie jadłam. Dziękuję za przepis Zamiast margaryny dodałam masło.
Robiłam te rogaliki na Dzień Babci z marmoladą różaną…Pychotka❤️
Bardzo się cieszę, że smakowały 🙂 Muszę wypróbować wersję różaną!