Mogę z pełnym przekonaniem powiedzieć- najlepszy przepis na babeczki czekoladowe ! Goszczą u nas w domu bardzo często. Tutaj wersja z krówkami, zimą dodaję do nich przyprawy korzenne i nadziewam je powidłami, czasem dorzucam pokrojone batoniki (snickers i bounty wymiata !) lub drobno posiekaną czekoladę. Jest to świetny przepis bazowy, możecie go dowolnie modyfikować zmieniając dodatki. Babeczki są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Dziś prezentuje Wam je w wersji solo- puchate, aromatyczne, czekoladowe ciasto zamknięte w małej papilotce. Idealne do szkoły, pracy czy na piknik. Dzieci i dorośli je pokochają 😀
Składniki na 15 sztuk:
- 125 g margaryny/ masła
- 60 g gorzkiej czekolady (można dodać mleczną, jednak kolor nie będzie tak intensywny)
- 1/3 szklanki kakao
- 3/4 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2/3 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1/2 szklanki śmietany 18%
Dodatkowo do wyboru (można pominąć):
- 100 g pokrojonej na małe kawałki czekolady
- 3 pokrojone w kostkę batoniki np. mars, snickers, bounty
- kajmak/ drobno posiekane krówki
- powidła lub konfitura owocowa
Wykonanie:
Formę do babeczek wyłożyć papilotkami.
W garnuszku roztopić margarynę, zdjąć z palnika, dodać połamaną w kostki czekoladę i dokładnie wymieszać do powstania jednolitej masy. Dodać kakao, porządnie wymieszać i odstawić do przestudzenia.
W jednej misce wymieszać pozostałe suche składniki oprócz cukru (mąka, soda, proszek), a w drugiej na najwyższych obrotach miksera ubić jajka z cukrem na jasną pianę (ubijać ok 2 minuty). Do masy jajecznej wmiksować wystudzoną masę czekoladową. Następnie na zmianę dodawać suche składniki i śmietanę cały czas ubijając (ciasto powinno być dość gęste).
W tym momencie należy wmieszać dodatki. Jeżeli dodajecie kajmak, konfiturę czy powidła, do każdej babeczki włóżcie łyżkę ciasta (na samo dno), łyżeczkę nadzienia i ponownie przykryjcie łyżką ciasta.
Do każdej babeczki włożyć połówkę krówki lub łyżeczkę kajmaku i przykryć resztą ciasta.
Babeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 °C na 25 minut do tzw. suchego patyczka i odstawić do wystudzenia. Smacznego 🙂
Comment
[…] Każdy kto lubi czekoladę, będzie zachwycony tym ciastem Ekstremalnie czekoladowe, puszyste, łatwe i co najważniejsze przepyszne ! Idealne jeśli macie ochotę na coś słodkiego. Można upiec także w formie babeczek (przepis tutaj) […]