Wspaniale sprawdzą się jako dodatek do podwieczorku 🙂 Dla małych i dużych! Miękkie, z chrupiącą cukrową skórką i dużą ilością dżemu (który nie wypływa w trakcie pieczenia!). Są zrobione z ciasta krucho- drożdżowego, które wyrasta w lodówce. Jest ono bardzo proste w przygotowaniu i przyjemnie się z nim pracuje. Ciastka dobrze znoszą przechowywanie i są idealne, aby zabrać je na piknik czy do szkoły. Zapraszam serdecznie 🙂
Składniki na około 50 ciastek:
- 250 g margaryny
- 500 g mąki
- 50 g drożdży
- 3 łyżki cukru
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 2 żółtka
Dodatkowo:
- słoik powideł
- roztrzepane białko
- cukier do posypania
Do mleka dodać drożdże i dokładnie wymieszać.
Margarynę ubić z cukrem za pomocą miksera. Ciągle miksując dodawać kolejno żółtka, mleko z drożdżami i 3/4 mąki. Następnie ciasto wyłożyć na blat i podsypując pozostałą mąką lekko wyrobić. Przełożyć do miski wysmarowanej margaryną, przykryć folią i schłodzić w lodówce przez minimum 1 godzinę.
Ciasto podzielić na pół i pierwszą część położyć na blacie, a drugą ponownie schłodzić w lodówce, na czas przygotowywania pierwszej tury ciastek.
Rozwałkować ciasto na grubość ok 4 mm, mocno podsypując blat, aby się nie przyklejało, nadając mu kształt prostokąta. Ciasto podzielić na kwadratowe kawałki o wymiarach ok 8 cm x 8 cm. Na środku jednej połowy położyć łyżeczkę powideł i przykryć drugą połową, zlepiając dokładnie brzegi. Gotowe ciastka ułożyć na blaszce. Przed samym pieczeniem ciastka posmarować białkiem i posypać cukrem.
Piec najlepiej z termoobiegiem 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C (do zarumienienia). Gotowe, smacznego! 🙂
3 komentarze
Wyglądają wspaniale! 🙂
Dziękuję 🙂 Nic tylko spróbować !
[…] […]