Idealne rozwiązanie na pyszne, domowe śniadanie. Bułeczki które robią się szybciej niż nagrzewa piekarnik! Bardzo aromatyczne z mocno wyczuwalnym dodatkiem suszonych pomidorów i świeżej bazylii. Świetnie smakują jeszcze ciepłe, posmarowane masłem. Zapraszam !
,Składniki:
- 170 g mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli (do smaku)
- 40 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
- 125 g twarogu
- 1/2 łyżki miodu
- 1/4 szklanki zimnego mleka
- 10 suszonych pomidorów
- pół pęczka świeżej bazylii
Dodatkowo:
- mąka do podsypania
- jajko do posmarowania
Piekarnik nastawić 190 ºC.
Pomidory odsączyć z nadmiaru oleju i pokroić na cienkie paseczki. Bazylię drobno posiekać.
Mąkę, proszek, sodę i sól dokładnie wymieszać. Dodać masło, twaróg oraz miód i zacząć wyrabiać, aż zacznie konsystencją przypominać kruszonkę. Dodać pomidory, bazylię wraz z mlekiem i lekko wyrobić.
Ciasto wyłożyć na blat wysypany mąką i uformować ciasto o grubości ok 2 cm. Szklanką wykrawać bułeczki i przełożyć je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch każdej z nich posmarować rozbełtanym jajkiem.
Piec 16 do 18 minut w 190 ºC. Przestudzić na kratce.
Najlepiej podawać jeszcze ciepłe z masłem ziołowym 🙂
Smacznego !
Leave A Reply