Znacie te filmiki na których ciastka formowane są za pomocą łyżki do lodów, wykładane na blachę w postaci kulek, a w tracie pieczenia rozpływają się na boki na kształt gigantycznego koła? Oto one 🙂
Przepis pochodzi ze strony Tasty i poniżej znajduje się krótki filmik z przepisem. Ja przygotowałam ciasteczka z połowy porcji i wyszło mi 5 gigantycznych ciastek. Są naprawdę przepyszne w smaku, przeważa w nich karmelowa słodycz za sprawą brązowego cukru. Są przyjemnie ciągnęce w środku i chrupiące na zewnątrz 🙂 Bardzo polecam !
Składniki:
- 1/4 szklanki białego cukru
- 1/3 szklanki brązowego cukru
- szczypta soli
- 60 g roztopionego masła
- 1/2 szklanki i 1 duża łyżka mąki
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 małe jajko
- kilka kropli ekstraktu waniliowego
- 120 g mlecznej czekolady, pokrojonej na mniejsze kawałki
Cukry, sól i masło umieścić w miseczce i dokładnie wymieszać. Następnie dodać jajko oraz ekstrakt i ponownie wymieszać. Później dodać przesianą mąkę z sodą i delikatnie wymieszać, tylko do połączenia składników. Na końcu wmieszać czekoladę. Ciasto przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce minimum 30 minut (im dłużej tym bardziej bogate w smaku będą ciastka).
Dwie blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Za pomocą łyżki do lodów uformować kulki i ułożyć je w dużych odstępach na blaszce.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 12- 15 minut. Wystudzić na blaszce.
Smacznego !
Leave A Reply