Jabłka prażone pokochałam od pierwszego spróbowania 😉 Są naprawdę wspaniałe i uniwersalne. Można je jeść prosto ze słoika lub dodać do jabłek, naleśników, ciastek, czy jabłecznika. Z przepisu wychodzi pyszny mus z zatopionymi mięciutkimi kawałkami jabłek. U mnie króluje wersja mocno cytrynowa- prażone jabłka są kwaskowate i wspaniale pachną, ale można do nich dodać cynamon lub wanilię. Zapraszam!
Nadzienie:
- 1,5 kg jabłek, obranych i wydrążonych (waga po obraniu)
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki cukru
- sok i skórka starta z 2 cytryn
- 1 łyżka masła
Jabłka pokroić w kostkę (dosyć sporą) i zalać sokiem z cytryny. W dużym garnku umieścić wodę, cukier, skórkę z cytryn i połowę jabłek (razem z sokiem z cytryny, który zostanie). Całość doprowadzić do wrzenia, dodać masło, następnie zmniejszyć ogień i gotować ok 20- 25 minut, aż jabłka się rozgotują.
Po tym czasie dodać pozostałe jabłka i gotować jeszcze 10 minut. Gotowe 🙂
Prażone jabłka zostawić do wystudzenia.
Smacznego !
Leave A Reply