Dziś zapraszam Was na klasyczne, absolutnie wspaniałe ciastka owsiane. Jest to delikatnie odświeżony przepis, który znajduje się już na stronie (o tutaj). Ciasteczka są chrupiące i naprawdę przepyszne! Z przepisu wychodzi dużo ciastek, jednak znikają tak szybko, że następnego dnia domownicy domagają się powtórki. Do przepisu możecie dodać Wasze ulubione dodatki, u mnie obowiązkowo suszona żurawina !
Składniki na 36 ciastek:
- 150 g miękkiej margaryny do pieczenia lub masła
- 2/3 szklanki cukru
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 i 1/2 szklanki płatków owsianych (250 g)
- 1 szklanka suszonej żurawiny (lub posiekanych orzechów, czekolady itp)
Piekarnik nastawić na 180°C.
Masło utrzeć na jasną masę. Dodać cukier i jajko i dokładnie zmiksować. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać, tak aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły.
Z ciasta uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać je na blasze wyłożonej papierem w sporych odstępach, a następnie spłaszczyć.
Piec ok 15 minut- do zarumienienia.
Po tym czasie ciastka najlepiej przełożyć na kratkę i zostawić do wystudzenia.
Smacznego 😉
3 komentarze
owsiane, domowe-najlesze!
Taaak! Można jeść bez końca 🙂
[…] […]