• Jagodzianki idealne
    Jagodziaki- zawijane drożdżówki
    Cytrynowy puch z malinami
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Szybki deser truskawkowy z pianką
    Gofry idealne (tradycyjne)
    Ciastka francuskie z wiśniami (nadzienie idealne)
    Sernik na zimno, najlepszy i najprostszy
  • AdSense

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • Ostatnie wpisy

    • Gofry najlepsze
    • Piernik z kawą
    • Ciasto dyniowe z malinami
    • Pierwszy chleb na zakwasie- podstawy
    • Pączki z różą, luksusowe
  • Adsense

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Najnowsze komentarze

    • Asia - Chlebek bananowy (z bakaliami)
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Aneta - Gofry idealne (tradycyjne)
    • Anna - Zakwas (krok po kroku)
  • Adsense

  • lipiec 2017
    P W Ś C P S N
     12
    3456789
    10111213141516
    17181920212223
    24252627282930
    31  
    « cze   sie »
  • Durszlak.pl
  • Strona główna
  • Wasze propozycje
  • Sklep
  • Koszyk

Naleśniki, najlepszy przepis na ciasto

31 lipca 2017

Dziś przepis na moje ulubione ciasto naleśnikowe. Długo szukałam ideału: tak aby naleśniki były delikatne, nie gumowe, aby nie przyklejały się do patelni, cieniutkie, nie rozpadające się i po prostu pyszne. Oto i one 🙂 Z tego przepisu korzystam już od baaardzo dawna i jest on dla mnie na prawdę niezawodny. W przygotowywaniu naleśników bardzo ważna jest także patelnia- musi być bardzo mocno rozgrzana i nieprzywierająca, dodatkowo można przed smażeniem natrzeć ją ręcznikiem papierowym nasączonym olejem lub masłem. Naleśniki z tego przepisu nadają się zarówno do słodkiego jak i do wytrawnego nadzienia. Zapraszam ! 

Składniki na 9-10 naleśników:

  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki wody (najlepiej gazowanej)
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka cukru

Wszystkie składniki umieścić w wysokim naczyniu i dokładnie zmiksować tak, aby nie było grudek. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany kremówki- mocno lejące, ale mimo wszystko również gęste (można uregulować konsystencję dodatkową wodą i mąką). Można zostawić na 15 minut, aby ciasto chwilę odpoczęło.

Na mocno rozgrzaną patelnię (bardzo ważne!) wylać pierwszą partię masy, najlepiej łyżką wazową i dokładnie rozprowadzić cienką warstwę ciasta. Smażyć z jednej strony ok minutę, do zarumienienia, przewrócić na drugą stronę i smażyć dodatkowe ok 30 sekund. Gotowe naleśniki przekładać na duży talerz.

Przewracanie: jeżeli jest się wprawionym można poprzez podrzucanie, a w przeciwnym razie najlepiej palcami lub łopatką (ja osobiście wolę palcami 🙂 ).

Naleśniki podawać z dżemem, twarogiem, śmietaną, owocami, na wytrawnie lub wedle własnych pomysłów.

Smacznego ! 🙂

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)

Podobne

konfitura/ dżemowoce
Share

Bazy  / Dla Alergików  / Naleśniki placki gofry  / Pomysł na obiad  / Z Polski

Zuzia

You might also like

Pączki z różą, luksusowe
9 lutego 2021
Drożdżowe rogaliki z dżemem
13 marca 2019
Biszkopt z malinami
11 marca 2019

2 komentarze


Agnieszka
1 August 2017 at 15:21
Reply

Świetny trik z wodą gazowaną 🙂 Też tak robię, przepis rewelacja!



    Zuzia
    13 August 2017 at 20:16
    Reply

    Cieszę się 🙂

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • Najbardziej popularne przepisy

    Jagodzianki idealne
    Jagodziaki- zawijane drożdżówki
    Cytrynowy puch z malinami
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Szybki deser truskawkowy z pianką
    Gofry idealne (tradycyjne)
    Ciastka francuskie z wiśniami (nadzienie idealne)
    Sernik na zimno, najlepszy i najprostszy
  • NAJLEPSZE PIERNICZKI Z PRZEPISU MAMY

  • FIT PRZEPISY

  • GOFRY BELGIJSKIE (DROŻDŻOWE)

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • BOŻE NARODZENIE (PRZEPISY)

    SONY DSC

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Durszlak.pl
  • Najlepsze Smakołyki

    Najlepsze Smakołyki


  • Kalendarz

    lipiec 2017
    P W Ś C P S N
     12
    3456789
    10111213141516
    17181920212223
    24252627282930
    31  
    « cze   sie »
  • NAJLEPSZE KRUCHE ROGALIKI

  • SZYBKIE I ZRowe ciasto z fasoli

  • PALEO CHLEBEK

  • Archiwa


© Copyright LetsBlog Theme Demo - Theme by ThemeGoods

 

Loading Comments...