Uwielbiam muffiny z płatkami owsianymi. Ostatnio przygotowałam je z malinami, dziś padło na jagody, dużą ilość jagód 🙂 Są one bardzo sycące i aromatyczne. Płatki owsiane nadają przepyszny lekko orzechowy aromat, jagody nadają mocno owocową nutę, a kruszonka z płatków owsianych jest wspaniałym uwieńczeniem całości. Ideał 🙂
Składniki na 10 babeczek:
- 3/4 szklanki płatków owsianych
- 2/3 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 3/5 szklanki mleka
- 2 łyżki oleju
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 jajko
- 1 szklanka jagód*
Kruszonka:
- 1/2 szklanki mąki
- 1/4 szklanki płatków owsianych
- 1/3 szklanki cukru
- 80 g masła
Formę na muffinki wyłożyć papilotkami.
Składniki na kruszonkę umieścić w misce i delikatnie wmieszać do uzyskania grudkowej konsystencji. Odstawić na czas przygotowywania muffin.
W jednej misce wymieszać suche składniki (płatki, mąkę, proszek, sodę, cynamon i sól), a w drugiej mokre (mleko, olej, jajko). Zawartości obydwu misek połączyć i lekko wymieszać. Wsypać jagody i szybko wymieszać.
Ciasto przełożyć do foremek w równych porcjach. Wierzch obficie posypać kruszonką i lekko przyklepać.
Muffiny piec w 190 °C przez ok 25- 30 minut (do suchego patyczka i zarumienienia).
Smacznego 🙂
7 komentarzy
Mmm, pyszności!
No i ten kolor… 🙂
Też go uwielbiam 😀
Wow, wyglądają obłędnie. Muszę spróbować. Pozdrawiam
Smakują równie wspaniale 🙂 Serdecznie zapraszam !
Właśnie zrobiłam. Są pyszne!!!!
Ale ekspresowo 🙂 Super !
[…] […]