Żadne zdjęcie nie odda tego smaku 🙂 Zapach który wypełnia dom w czasie pieczenia jest jednym z moich ulubionych. Intensywnie owocowy, lekko słodki i orzeźwiający. Same tarty są wspaniałe w smaku. Cieniutki kruchy spód, puszysta bezowa pianka i lekko zapieczone, kwaskowate owoce. Tarty podałam także z sosem z nutką cytryny, który idealnie dopełnił i podkreślił smak (przepis w następnym wpisie). Co tu dużo pisać ! Robię je właśnie trzeci raz w ciągu dwóch dni 😀 Zapraszam!
Składniki na 4 tarty
Ciasto kruche:
- 80 g mąki
- 20 g cukru pudru
- 45 g masła (lub margaryny)
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka kwaśnej śmietany
Mąkę wymieszać z cukrem, dodać posiekane masło, żółtko oraz śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i włożyć na 1 h do lodówki.
Foremki, jeśli jest taka potrzeba, nasmarować masłem i wysypać mąką.
Kruche ciasto położyć na oprószonym mąką blacie i rozwałkować na grubość ok 2-3 mm (można również rozwałkować między dwoma kawałkami folii). Ciasto nawinąć na wałek i przełożyć do foremek. Docisnąć, a następnie przejechać wałkiem po brzegu foremki- ciasto będzie idealnie wyrównane. Pozostałe ciasto (które zostanie po napełnieniu wszystkich foremek) ponownie rozwałkować i zrobić z niego maślane ciasteczka (180 ºC przez ok 15 minut).
Tarty przykryć papierem do pieczenia i wysypać na wierzch groch lub fasolę. Piec 190 ºC przez ok 15 minut. Tarty wyjąć z piekarnika i zdjąć obciążenie.
Do każdej tarty nałożyć 2 łyżki pianki bezowej (przepis niżej), a na wierzchu ułożyć garść owoców (przepis niżej).
Foremki ponownie wstawić do piekarnika i piec ok 30- 35 minut w 180 ºC.
Smacznego! 🙂
Pianka bezowa:
- 1 białko
- 45 g cukru
- 1/2 budyniu śmietankowego
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
Białko z solą ubić na sztywną pianę (jak przy bezach). Stopniowo zacząć wsypywać cukier cały czas miksując tak długo, aż całkowicie się rozpuści (ok 3- 4 minuty). Zmniejszyć obroty i ciągle miksując wsypać budynie, a następnie wlać olej.
Dodatkowo:
- 150 g czerwonych owoców (maliny, porzeczki, pokrojone czereśnie, wiśnie, jagody itp)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Składniki wymieszać.
Comment
[…] […]