Idealne wykorzystanie owoców! Puchate i maksymalnie wypełnione jagodami drożdżówki. Znikają w mgnieniu oka. Naprawdę 😉 Najlepsze jeszcze lekko ciepłe, zaraz po wyjęciu z piekarnika, świeżo po polaniu lukrem. Na jednej się nie kończy- bez wyjątku 🙂 Idealne w oczekiwaniu na słońce, zapraszam !
Do drożdżówek można użyć innych owoców- malin, porzeczek, pokrojonych wiśni itp.
Jeżeli korzystacie z mrożonych owoców (tak jak ja) nie ma potrzeby wcześniejszego rozmrażania, lecz nadzienie należy przygotować przed samym wyłożeniem na ciasto.
Składniki:
- 560 g mąki pszennej (+40 do podsypywania przy wałkowaniu)
- 80 g cukru
- 1 szklanka mleka, ciepłego (ok 37 °C)
- 20 g świeżych drożdży
- 2 jajka
- 80 g masła, roztopionego
- skórka otarta z 1 cytryny
Nadzienie:
- 250 g jagód
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka soku i skórka otarta z 1 cytryny
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Do mleka dodać drożdże z cukrem i dokładnie wymieszać. Dodać ok 5 łyżek mąki (z podanej w przepisie), wymieszać, przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do podrośnięcia na około 15 minut.
Do mąki dodać rozczyn drożdżowy, resztę składników i dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat i wyrabiać, aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie się kleić (ok 7 minut ręcznego wyrabiania).
Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej masłem lub olejem, przykryć ściereczką i zostawić do podwojenia objętości w ciepłym miejscu. W tym czasie przygotować nadzienie.
Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia. Składniki na nadzienie dokładnie wymieszać
Ciasto lekko wyrobić i przełożyć na oprószony mąką blat. Rozwałkować na duży prostokąt o wymiarach ok 40 x 55 cm, ciągle pilnując, aby ciasto nie przywierało. Na wierzchu rozsypać nadzienie.
Ciasto zwinąć w roladę wzdłuż krótszego boku, a następnie podzielić ostrym nożem na 12 równych części. Drożdżówki przełożyć do formy – po 3 wzdłuż krótszego i 4 wzdłuż dłuższego boku. Formę przykryć ściereczką i zostawić do napuszenia na 25 minut.
Drożdżówki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 ºC i piec ok 25 minut (do mocnego zarumienienia).
Jeszcze ciepłe drożdżówki polukrować. Gotowe!
Smacznego 🙂
5 komentarzy
Wygląda obłędnie 🙂 narobiłaś mi smaka.
Smakują jeszcze bardziej obłędnie 🙂
[…] absolutna klasyka w czasie lata Delikatne, puszyste ciasto drożdżowe (znane z jagodziaków), które otula wspaniałe, bogate, atramentowe nadzienie. Całość uwieńczona cieniutką […]
[…] ale zaraz po wyjęciu z zamrażarki rozłożyć na przygotowane ciasto. Tutaj wariacja jagodowa (przepis). Znikają w mgnieniu oka […]
[…] płaty przeplatają się z doskonałym nadzieniem. Latem kocham dodatek malin (przepis) lub jagód (przepis), a zimą koniecznie cynamon. Wspaniałe, wyraziste, skarmelizowane- absolutnie uwielbiam […]