• Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Babka mocno cytrynowa
    Jagodziaki- zawijane drożdżówki
    Szybki deser truskawkowy z pianką
    Gofry idealne (tradycyjne)
    Murzynek Babci Halinki
    Ciastka francuskie z wiśniami (nadzienie idealne)
  • AdSense

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • Ostatnie wpisy

    • Gofry najlepsze
    • Piernik z kawą
    • Ciasto dyniowe z malinami
    • Pierwszy chleb na zakwasie- podstawy
    • Pączki z różą, luksusowe
  • Adsense

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Najnowsze komentarze

    • Asia - Chlebek bananowy (z bakaliami)
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Aneta - Gofry idealne (tradycyjne)
    • Anna - Zakwas (krok po kroku)
  • Adsense

  • marzec 2017
    P W Ś C P S N
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031  
    « lut   kwi »
  • Durszlak.pl
  • Strona główna
  • Wasze propozycje
  • Sklep
  • Koszyk

Tiramisu z Bake Off- Ale ciacho!

10 marca 2017

Dzisiaj prezentuję Wam słynny, włoski deser według receptury Krzysztofa Ilnickiego z programu Bake Off- Ale ciacho!. Przepis jest naprawdę dobrze skomponowany i efekt końcowy jest zachwycający. Konsystencja kremu jest idealna (nie wymaga użycia żelatyny, która jest podana w przepisie, jednak dzięki niej deser jest gotowy do podania w kilka chwil po zrobieniu), bardzo puszysta i sztywna, a smak rodem z najlepszej cukierni. Serdecznie zapraszam !

Do przepisu niezbędna jest dokładna waga i termometr cukierniczy!

Na każdym etapie (zarówno w biszkoptach jak i w kremie) należy pamiętać o delikatnym mieszaniu, aby nie zniszczyć pęcherzyków powietrza, które sprawiają że krem i biszkopty są tak niesamowicie puszyste. Dodatkowo z przepisu wychodzi ok 3 razy więcej ciastek niż potrzeba, więc można zmniejszyć ilość składników. Moim zdaniem nie jest to konieczne, ponieważ biszkopty są tak pyszne, że nadmiar znika w mgnieniu oka 🙂

Biszkopty:

  • 85 g żółtek
  • 165 g białek
  • 125 g cukru (osobno 100 g i 25 g)
  • 100 g mąki pszennej
  • 25 g mąki ziemniaczanej
  • cukier puder (do posypania)

W jednym naczyniu ubić żółtka z 25 g cukru przez kilka minut. W dużej białka ubijamy na sztywną pianę (jak przy bezach). Gdy będą sztywne powoli wsypujemy cukier (100 g) cały czas miksując przez ok. 3 min, aż całkowicie się rozpuści, a krem będzie błyszczący i ciągnący. Następnie dodać żółtka i delikatnie wymieszać tylko do połączenia się składników.

W dwóch turach wsypać mąkę mieszając dokładnie, ale delikatnie dużą, drewnianą lub silikonową łyżką.

Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z szeroką końcówką i wyciskać na blachę ciastka o długości ok 8 cm. Posypać przesianym cukrem.

Do nagrzanego do 190 ºC piekarnika wstawić blachę i piec ciastka do mocnego zarumienienia.

Krem:

  • 150 g żółtek
  • 75 g cukru
  • 5 g żelatyny + 2 łyżki zimnej wody do rozpuszczenia + 2 łyżki gorącej wody
  • 25 g wina Marsala (lub Amaretto, wtedy pominąć skórkę pomarańczy)
  • 500 g mascarpone
  • skórka otarta z 1 pomarańczy

Żelatynę zalać zimną wodą (2 łyżki) i zostawić na 15 minut do napęcznienia.

Dużą, szklaną lub metalową miskę umieścić w garnku z gotującą się wodą (miska nie może dotykać wody!). W misce umieścić żółtka, cukier oraz alkohol i ubijać na najwyższych obrotach miksera. Masa musi przekroczyć 60 ºC, aby była bezpieczna do spożycia. Miskę zdjąć znad gotującej się wody. Napęczniałą żelatynę zalać gorącą wodą (2 łyżki) i wymieszać do rozpuszczenia. Żelatynę dodać do masy i dokładnie wymieszać.

W osobnej misce ubić mascarpone ze skórką z pomarańczy. Następnie stopniowo dodawać masę z żółtek cały czas mieszając.

Dodatkowo:

  • kakao do oprószenia
  • 1 szklanka bardzo mocnej kawy

Całość:

Na dnie naczynia lub naczyń ułożyć biszkopty namoczone w kawie (nie mogą być suche!). Biszkopty przykryć połową kremu, na nim ułożyć drugą partię namoczonych biszkoptów i ponownie przykryć kremem. Wierzch posypać kakao (najlepiej przed samym podaniem). Gotowe 🙂

Smacznego!

Ciasto przechowywać w lodówce.

Z porcji wychodzi ok 10 pucharków deseru lub forma o wymiarach 17cm x 25 cm.

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)

Podobne

kakaokawapomarańczerumwykorzystanie żółtek
Share

Ciasta z kremem  / Desery  / HIT

Zuzia

You might also like

Piernik z kawą
20 grudnia 2021
Pączki z różą, luksusowe
9 lutego 2021
Faworki
2 stycznia 2021

2 komentarze


Lady Laura.
2 October 2017 at 17:31
Reply

Uwielbiam.



    Zuzia
    2 October 2017 at 19:50
    Reply

    ja też 🙂

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • Najbardziej popularne przepisy

    Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Babka mocno cytrynowa
    Jagodziaki- zawijane drożdżówki
    Szybki deser truskawkowy z pianką
    Gofry idealne (tradycyjne)
    Murzynek Babci Halinki
    Ciastka francuskie z wiśniami (nadzienie idealne)
  • NAJLEPSZE PIERNICZKI Z PRZEPISU MAMY

  • FIT PRZEPISY

  • GOFRY BELGIJSKIE (DROŻDŻOWE)

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • BOŻE NARODZENIE (PRZEPISY)

    SONY DSC

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Durszlak.pl
  • Najlepsze Smakołyki

    Najlepsze Smakołyki


  • Kalendarz

    marzec 2017
    P W Ś C P S N
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031  
    « lut   kwi »
  • NAJLEPSZE KRUCHE ROGALIKI

  • SZYBKIE I ZRowe ciasto z fasoli

  • PALEO CHLEBEK

  • Archiwa


© Copyright LetsBlog Theme Demo - Theme by ThemeGoods

 

Loading Comments...