Bardzo smaczne i niesamowicie puszyste babeczki. Przygotowałam je na bazie biszkoptu genueńskiego, dzięki czemu różnią się od tradycyjnych babeczek z kremem. Są lekkie i delikatne. Do urozmaicenia smaku dodałam mrożone jagody obtoczone w mące, aby nie opadły na spód, jednak możecie dodać do nich niemal każdych innych owoców. Babeczki udekorowałam lekkim kremem na bazie lemon curd i serka śmietankowego. Ma on wspaniały, delikatny, lekko kwaśny smak, który idealnie współgra z jagodowymi babeczkami. Są idealne zwłaszcza dla najmłodszych, szczególnie smakowały mojemu Braciszkowi, który za ciastami z kremem przeważnie nie przepada 🙂 Zapraszam !
Składniki:
- 3 jajka
- 85 g cukru
- 95 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 60 g masła
- 2/3 szklanki jagód (jeśli używamy mrożonych, nie należy ich rozmrażać) wymieszane z 2 łyżkami mąki
Jajka na 15 minut umieścić w miseczce z bardzo ciepłą wodą (nie gorącą!). Masło umieścić w garnuszku i roztopić, a następnie zostawić do przestudzenia.
Formę do muffinek (na 12 sztuk) wyłożyć papilotkami.
Jajka z cukrem umieścić w dużej misce i ubić na najwyższych obrotach miksera na jasną, gęstą i puszystą masę (ok 12- 15 minut). Łyżkę masy przełożyć do masła, dokładnie wymieszać i odstawić na chwilę. Do miski z jajkami w dwóch partiach przesiać mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać, aż masa będzie jednolita. Razem z drugą partią wmieszać masło. Na samym końcu delikatnie wmieszać jagody. Ciasto przełożyć do foremek i wyrównać.
Babeczki włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 ºC i piec ok 25- 30 minut (do suchego patyczka). Zostawić do wystudzenia.
Krem:
- 3/4 szklanki lemon curd (połowa porcji z tego przepisu)
- 200 g serka śmietankowego (typu almette)
- 1/3 szklanki śmietany kremówki 36%
Śmietanę ubić z serkiem na sztywno. Dodać lemon curd i delikatnie całość wymieszać. Krem przełożyć do rękawa z okrągłą końcówką.
Babeczki udekorować kremem i ozdobić jagodami. Gotowe!
Smacznego 🙂
Babeczki z kremem przechowywać w lodówce.
2 komentarze
Witam. Pierwszy raz piekłam muffiny i chcialam sie zapytac co zrobic zeby jagody nie opadały na sam dol ??? Pozatym wyszły pyszne 😉
W tym wypadku muffinki są bardzo delikatne i lekkie, więc jagody niestety będą opadać, ale wymieszanie ich z mąką powinno pomóc 🙂
Pozdrawiam 🙂