Bezy i cytryna- kolejne z wielu moich ulubionych połączeń 🙂 Cytryna idealnie równoważy słodycz bezy i zdecydowanie dominuje smak ciasta. Pierwszy kęs smakuje jak kawałek puszystej, letniej chmurki i na jednej porcji się nie kończy 😉 Musicie spróbować! Ciasto wbrew pozorom dobrze znosi przechowywanie- może leżeć w lodówce do dwóch dni. Zapraszam 🙂
Beza:
- 6 białek
- szczypta soli
- 280 g cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Na papierze do pieczenia rysujemy 2 okręgi o średnicy ok 20 cm.
W metalowej/ szklanej, suchej misce zaczynamy ubijać same białka na niskich obrotach, gdy się spienią dodajemy sól i powoli zwiększamy stopień obrotów. Gdy białka będą już zupełnie sztywne (uważamy, żeby ich nie przebić!) zaczynamy dodawać cukier w 4 turach. Na początku wsypujemy 1/4 i dokładnie ubijamy, aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dopiero gdy masa będzie gładka, bez widocznych kryształków cukru dodajemy następną część i znów dokładnie ubijamy do gładkości. Na samym końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz cytrynę i miksujemy tylko do połączenia.
Masę dzielimy na pół, przekładamy na przygotowane okręgi i formujemy okrągłe blaty.
Pieczemy w temperaturze 130° C przez ok. 1 godzinę i 45 minut. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia w piekarniku.
Krem:
- 1 porcja lemon curd
- 250 ml śmietany kremówki 36%
Z lemon curd odłożyć około 4 łyżki do dekoracji.
Śmietanę ubić na sztywno, a następnie bardzo delikatnie wmieszać pozostały lemon curd.
Na paterze umieścić pierwszy blat bezowy i przykryć go większością kremu (trochę zostawić do dekoracji drugiego blatu ok 1/4 kremu). Na wierzch położyć delikatnie drugi blat. Szprycą z okrągłą końcówką uformować spore kleksy z pozostałego kremu wzdłuż zewnętrznej krawędzi ciasta. Lemon curd przełożyć do szprycy z małym otworem i ozdobić nim wierzch ciasta. Gotowe!
Smacznego 🙂
Ciasto przechowywać w lodówce do 48 godzin.
Leave A Reply