• Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Jagodziaki- zawijane drożdżówki
    Sernik na zimno, najlepszy i najprostszy
    Babka mocno cytrynowa
    Szybki deser truskawkowy z pianką
    Murzynek Babci Halinki
  • AdSense

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • Ostatnie wpisy

    • Gofry najlepsze
    • Piernik z kawą
    • Ciasto dyniowe z malinami
    • Pierwszy chleb na zakwasie- podstawy
    • Pączki z różą, luksusowe
  • Adsense

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Najnowsze komentarze

    • Asia - Chlebek bananowy (z bakaliami)
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Aneta - Gofry idealne (tradycyjne)
    • Anna - Zakwas (krok po kroku)
  • Adsense

  • marzec 2017
    P W Ś C P S N
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031  
    « lut   kwi »
  • Durszlak.pl
  • Strona główna
  • Wasze propozycje
  • Sklep
  • Koszyk

Cebularze lubelskie z Bake Off Gosi

20 marca 2017

Dzisiaj kolejny przepis z Bake Off- tym razem cebularze Gosi Molskiej. Prawdę mówiąc Cebularzy Lubelskich nigdy nie jadłam i żałuję, że tak późno je odkryłam. Są przepyszne! Jeden z tych wypieków którego nie można nie zjeść zaraz po wyjęciu z piekarnika. Pachnie wspaniale, a jeszcze lepiej smakuje 🙂 Mój Brat tak się w nich zakochał, że zażyczył sobie, aby robić mu je codziennie do szkoły! Idealna rekomendacja 🙂 Cebularze nie są zbyt skomplikowane w przygotowaniu i nie wymagają wielkiej wprawy, więc nikomu nie powinny sprawić problemu. Zapraszam !

Składniki:

  • 450 g mąki + do 50 g do podsypywania w trakcie wyrabiania
  • 150 g mleka, ciepłego
  • 150 g wody, ciepłej
  • 10 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

Z mleka, drożdży, cukru i 3 łyżek mąki zrobić rozczyn, przykryć ściereczką i zostawić do wystudzenia.

Do wyrośniętego rozczynu dodać resztę składników dodać resztę składników i wyrobić ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne (ok 10 minut). Włożyć do miseczki wysmarowanej olejem i przykryć ściereczką. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Ciasto podzielić na 8 równych części. Z każdej uformować okrągły placuszek z małym rantem i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W zagłębienie włożyć cebulkę, przykryć ściereczką i zostawić do napuszenia (ok 20 minut). Przed samym pieczeniem boki posmarować żółtkiem.

Cebularze wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec przez 17- 25 minut (do zezłocenia). Gotowe!

Smacznego 🙂

Dodatkowo:

  • 400 g cebuli, obranej
  • 3 łyżki maki
  • olej, do podsmażenia
  • sól, do smaku
  • żółtko, do posmarowania ciasta

Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na małej ilości oleju i posolić do smaku. Cebulę przełożyć do miski, wymieszać z makiem i zostawić do wystudzenia.

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)

Podobne

bez tłuszczucebulamak
Share

Bake Off- Ale ciacho!  / Bułki  / Z Polski

Zuzia

You might also like

Bajgle
9 kwietnia 2020
Bułki cebulowe
22 lipca 2019
Rogale maślane z makiem
17 stycznia 2019

4 komentarze


mopswkuchni
24 March 2017 at 14:18
Reply

Przymierzam się do nich od dawna. Te wyglądają cudownie, więc chyba skorzystam z Twojego przepisu. Pozdrawiam



    Zuzia
    24 March 2017 at 15:53
    Reply

    Super 🙂 Nie zwiedziesz się !

15 March 2019 at 17:25
Reply

W koncu znlazlam orginalny przepis – bez jajek i masla



    Zuzia
    15 March 2019 at 22:41
    Reply

    Cieszę się, że mogłam pomóc. Czekam na efekty !

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • Najbardziej popularne przepisy

    Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Jagodziaki- zawijane drożdżówki
    Sernik na zimno, najlepszy i najprostszy
    Babka mocno cytrynowa
    Szybki deser truskawkowy z pianką
    Murzynek Babci Halinki
  • NAJLEPSZE PIERNICZKI Z PRZEPISU MAMY

  • FIT PRZEPISY

  • GOFRY BELGIJSKIE (DROŻDŻOWE)

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • BOŻE NARODZENIE (PRZEPISY)

    SONY DSC

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Durszlak.pl
  • Najlepsze Smakołyki

    Najlepsze Smakołyki


  • Kalendarz

    marzec 2017
    P W Ś C P S N
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031  
    « lut   kwi »
  • NAJLEPSZE KRUCHE ROGALIKI

  • SZYBKIE I ZRowe ciasto z fasoli

  • PALEO CHLEBEK

  • Archiwa


© Copyright LetsBlog Theme Demo - Theme by ThemeGoods

 

Loading Comments...