Dzisiaj kolejny przepis z Bake Off- tym razem cebularze Gosi Molskiej. Prawdę mówiąc Cebularzy Lubelskich nigdy nie jadłam i żałuję, że tak późno je odkryłam. Są przepyszne! Jeden z tych wypieków którego nie można nie zjeść zaraz po wyjęciu z piekarnika. Pachnie wspaniale, a jeszcze lepiej smakuje 🙂 Mój Brat tak się w nich zakochał, że zażyczył sobie, aby robić mu je codziennie do szkoły! Idealna rekomendacja 🙂 Cebularze nie są zbyt skomplikowane w przygotowaniu i nie wymagają wielkiej wprawy, więc nikomu nie powinny sprawić problemu. Zapraszam !
Składniki:
- 450 g mąki + do 50 g do podsypywania w trakcie wyrabiania
- 150 g mleka, ciepłego
- 150 g wody, ciepłej
- 10 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
Z mleka, drożdży, cukru i 3 łyżek mąki zrobić rozczyn, przykryć ściereczką i zostawić do wystudzenia.
Do wyrośniętego rozczynu dodać resztę składników dodać resztę składników i wyrobić ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne (ok 10 minut). Włożyć do miseczki wysmarowanej olejem i przykryć ściereczką. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Ciasto podzielić na 8 równych części. Z każdej uformować okrągły placuszek z małym rantem i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W zagłębienie włożyć cebulkę, przykryć ściereczką i zostawić do napuszenia (ok 20 minut). Przed samym pieczeniem boki posmarować żółtkiem.
Cebularze wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec przez 17- 25 minut (do zezłocenia). Gotowe!
Smacznego 🙂
Dodatkowo:
- 400 g cebuli, obranej
- 3 łyżki maki
- olej, do podsmażenia
- sól, do smaku
- żółtko, do posmarowania ciasta
Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na małej ilości oleju i posolić do smaku. Cebulę przełożyć do miski, wymieszać z makiem i zostawić do wystudzenia.
4 komentarze
Przymierzam się do nich od dawna. Te wyglądają cudownie, więc chyba skorzystam z Twojego przepisu. Pozdrawiam
Super 🙂 Nie zwiedziesz się !
W koncu znlazlam orginalny przepis – bez jajek i masla
Cieszę się, że mogłam pomóc. Czekam na efekty !