Ciasto wyjątkowe pod wieloma względami. Ekspresowe- jego wykonanie ogranicza się do zmiksowania składników. Bez mąki, glutenu- dzięki fasoli i bananom ciasto nie potrzebuje dodatkowych zagęszczaczy. FIT- ma ograniczoną ilość tłuszczu i cukru oraz nie posiada mąki czy mleka/ śmietany. Dodatkowo ciasto jest niesamowicie puszyste (naprawdę maksymalnie puszyste!), wilgotne i pysznie czekoladowe. W smaku, jak to w przypadku takich ciast, zupełnie nie czuć fasoli, lecz łudząco przypomina murzynka. Świetna alternatywa dla tradycyjnego ciasta czekoladowego. Zapraszam 🙂
Składniki:
- 1 puszka czerwonej fasoli (łączna waga 400 g)
- 1 banan
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 jajka
- 1 białko (można pominąć)
- 2 duże łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2/5 szklanki brązowego cukru
- olejek migdałowy lub pomarańczowy, kilka kropli
Keksówkę o wymiarach 22 x 8 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Fasolę odsączyć i dokładnie wypłukać.
Wszystkie składniki umieścić w dużej misce i zmiksować blenderem do momentu aż masa będzie gładka i jednolita.
Ciasto przełożyć do formy, a następnie wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec przez 50- 55 minut (do suchego patyczka). Ciasto wystudzić w formie.
Gotowe! Ciasto można podawać samodzielnie, z polewą, sosem lub konfiturą.
Smacznego 🙂
4 komentarze
Ciasto bardzo ładnie wyrosło – moje jest zazwyczaj niskie i bardzo zbite. Chętnie wypróbuję Twój przepis, bo widzę, że nie ma w nim mąki.
Super! Czekam na Twoją recenzję, a ciasto jest naprawdę niesamowicie puszyste 🙂
Zrobiłam, bardzo dobre – tyle, że niechcący dodałam fasolę chili:) – wszyscy stwierdziliśmy, że dla fanów gorzkiej czekolady z chili, ciasto jest idealne. Bardzo delikatne z pikantnym smaczkiem w tle:) Wyspiarze, którzy nas odwiedzili, chcieli przepis, zatem był sukces.
Super 🙂 Bardzo się cieszę ! Z chili muszę tacie zaproponować w takim razie 🙂