• Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Cytrynowy puch z malinami
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Mini serniczki oreo
    Gofry idealne (tradycyjne)
    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Jagodziaki- zawijane drożdżówki
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Krucha tarta z rabarbarem i crème pâtissière
  • AdSense

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • Ostatnie wpisy

    • Gofry najlepsze
    • Piernik z kawą
    • Ciasto dyniowe z malinami
    • Pierwszy chleb na zakwasie- podstawy
    • Pączki z różą, luksusowe
  • Adsense

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Najnowsze komentarze

    • Asia - Chlebek bananowy (z bakaliami)
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Iwa - Jabłecznik z plecionką- Apple pie
    • Aneta - Gofry idealne (tradycyjne)
    • Anna - Zakwas (krok po kroku)
  • Adsense

  • styczeń 2017
    P W Ś C P S N
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    3031  
    « gru   lut »
  • Durszlak.pl
  • Strona główna
  • Wasze propozycje
  • Sklep
  • Koszyk

Tort Biała Dama (porzeczkowy)

21 stycznia 2017

SONY DSC

Tort wspaniały (nadużywam ostatnio tego słowa 😉 ). Kwaśny za sprawą porzeczek, słodki za sprawą soku z wiśni, konfitury i innych owoców. Jest bardzo lekki i puszysty za sprawą musu porzeczkowego. Smak jest naprawdę rewelacyjny. Użyłam do niego mrożonych owoców- do kremu oraz dekoracji. Prezentuje się na prawdę pięknie i elegancko przy minimalnym dekoratorskim nakładzie pracy. Zapraszam!

Do kremu i galaretki można użyć innych owoców- malin lub wiśni jednak należy zmniejszyć ilość cukru.

Biszkopt:

  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki mąki, przesianej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Tortownicę o średnicy 20- 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód).

Mąki przesiewamy miseczki.

Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywną pianę (jak przy bezach). Gdy będą sztywne powoli wsypujemy cukier cały czas miksując przez ok. 3 min, aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie dodajemy żółtka, cały czas miksując na najniższych obrotach. W kilku partiach dodajemy przesiane suche składniki, mieszając bardzo delikatnie dużą, drewnianą lub silikonową łyżką.

Ciasto przełożyć do tortownicy i wyrównać. Piec w temperaturze 170° C przez ok. 30 min do tzw. suchego patyczka. Zostawić do wystudzenia, a następnie oddzielić boki nożykiem od formy i przeciąć ciasto na 2 blaty (jeden ciut grubszy).

Krem różowy:

  • 200 g czerwonej porzeczki
  • 2 łyżki cukru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 4 łyżki zimnej wody
  • 3/4 szklanki śmietany kremówki 30 lub 36%, schłodzonej

Żelatynę zalać zimną wodą i zostawić do napęcznienia na 5- 10 minut.

Porzeczki umieścić w garnku i zasypać cukrem. Postawić na palniku i doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na małym ogniu jeszcze 10 minut. Porzeczki zestawić z ognia, dodać do nich żelatynę i dokładnie wymieszać, tak aby się rozpuściła. Następnie przetrzeć masę przez sito i zostawić sam płyn (porzeczki nie będą nam potrzebne). Sok zostawić do wystudzenia do temperatury pokojowej.

(Ten etap wykonujemy na końcu, przed samym złożeniem tortu) Śmietanę ubić na sztywno. Dodać do niej wystudzony sok porzeczkowy i całość wymieszać bardzo delikatnie i jednocześnie dokładnie.

Krem biały (bita śmietana):

  • 3/4 szklanki śmietany kremówki 30 lub 36%, schłodzonej
  • 1 łyżka cukru

Krem przygotować, gdy złożony tort będzie się chłodził w lodówce. (Patrz w wykonaniu całości).

Śmietanę ubić na sztywno z cukrem.

Żelka:

  • 200 g czerwonej porzeczki
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki zimnej wody

Żelatynę zalać zimną wodą i zostawić do napęcznienia na 5- 10 minut.

Porzeczki umieścić w garnku i zasypać cukrem. Postawić na palniku i doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na małym ogniu jeszcze 10 minut. Porzeczki zestawić z ognia, dodać do nich żelatynę i dokładnie wymieszać, tak aby się rozpuściła. Następnie przetrzeć masę przez sito i zostawić sam płyn (porzeczki nie będą nam potrzebne). Sok zostawić do wystudzenia do temperatury pokojowej.

Tortownicę lub garnek (o średnicy takiej samej lub mniejszej jak ta w której piekliśmy biszkopt) wyłożyć folią spożywczą. Na wierzch wylać mus i schłodzić do stężenia- ok 1-2 godziny.

Do nasączenia:

  • 1/2 szklanki soku wiśniowego (mocnego, z kompotu)
  • 1/2 szklanki herbaty

Sok i herbatę wymieszać.

Dodatkowo:

  • 2 łyżki kwaśnej konfitury lub powideł
  • garść owoców do ozdobienia (maliny, jagody, porzeczki, czereśnie, wiśnie), mogą być mrożone

Wykonanie całości:

Na dnie tortownicy ułożyć pierwszy blat biszkoptu (ten grubszy). Nasączyć go połową przygotowanej mieszanki soku z wiśni i posmarować powidłami (lub konfiturą). Przykryć 1/3 musu porzeczkowego. Na wierzchu ułożyć żelkę porzeczkową i ponownie przykryć połową pozostałego musu. Następnie ułożyć na wierzchu drugi blat biszkoptu, nasączyć go pozostałą mieszanką soku z wiśni i przykryć resztą musu porzeczkowego. Całość wygładzić i schłodzić w lodówce minimum 1 godzinę (najlepiej 2-3).

Schłodzony tort wyjąć z lodówki. Delikatnie oddzielić boki ciasta od rantu i zdjąć obręcz. Ciasto posmarować bitą śmietaną i wygładzić. Na wierzchu ułożyć owoce (można użyć mrożonych).

Smacznego! 🙂

Tort przechowywać w lodówce.

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)

Podobne

czereśniejagody/borówkikonfitura/ dżemmalinyporzeczkipowidłatruskawkiwiśnie
Share

Ciasta z kremem  / Ciasta z owocami  / Dla dzieci  / HIT  / Torty

Zuzia

You might also like

Gofry najlepsze
19 czerwca 2022
Ciasto dyniowe z malinami
27 października 2021
Pączki z różą, luksusowe
9 lutego 2021

3 komentarze


Maria
30 January 2017 at 23:54
Reply

Świetny przepis!!! Tort jest genialny 🙂



Malinka :)
13 May 2020 at 19:52
Reply

Super torcik letni i orzeźwiający a mam pytanie co do żelki, ile dodać cukru?



    Zuzia
    13 May 2020 at 21:42
    Reply

    Już uzupełniłam 🙂
    2 łyżki

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • Najbardziej popularne przepisy

    Jogurtowe ciasto z owocami i kruszonką
    Sernik na zimno, ekspresowy 'wersja light'
    Cytrynowy puch z malinami
    Najłatwiejszy sernik na świecie (na jogurcie)
    Mini serniczki oreo
    Gofry idealne (tradycyjne)
    Torcik słonecznikowy z kajmakiem
    Jagodziaki- zawijane drożdżówki
    Chlebek bananowy (z bakaliami)
    Krucha tarta z rabarbarem i crème pâtissière
  • NAJLEPSZE PIERNICZKI Z PRZEPISU MAMY

  • FIT PRZEPISY

  • GOFRY BELGIJSKIE (DROŻDŻOWE)

  • Kategorie

    • Babeczki
    • Babki
    • Bake Off- Ale ciacho!
    • Bazy
    • Bezy
    • Biszkopty
    • Boże Narodzenie
    • Brownie
    • Budynie, kisiele, kremy
    • Bułki
    • Chleby
    • Ciasta bez pieczenia
    • Ciasta czekoladowe
    • Ciasta drożdżowe
    • Ciasta na uroczystości
    • Ciasta na zimno
    • Ciasta ucierane
    • Ciasta z kremem
    • Ciasta z makiem
    • Ciasta z owocami
    • Ciasteczka
    • Ciasto francuskie
    • Ciasto na dużą blachę
    • Desery
    • Dla Alergików
    • Dla dzieci
    • Dodatki
    • Domowe słodycze
    • Drożdżówki
    • Ekspresowo
    • gofry
    • HIT
    • Informacje
    • Inne
    • Inspiracje
    • Kostka
    • Lato
    • Lody
    • Makaroniki
    • Mrożone
    • Musli i granola
    • Na zimno
    • Naleśniki
    • Naleśniki placki gofry
    • Pączki
    • Paleo
    • Pieczywo
    • Pierniki i pierniczki
    • Pierogi
    • Pomysł na obiad
    • Porady
    • Pralinki i czekoladki
    • Przetwory: dżemy i kremy
    • Rogale i rogaliki
    • Sałatki
    • Serniki
    • Sezonowe
    • Smak dzieciństwa
    • Śniadanie
    • Soki
    • Szarlotki i jabłeczniki
    • Tarty i ciasta kruche
    • Torty
    • Tłusty Czwartek
    • Uncategorized
    • Wielkanoc
    • Wytrawne
    • Z Polski
    • Z Wielkiej Brytanii
    • Zdrowo
  • BOŻE NARODZENIE (PRZEPISY)

    SONY DSC

  • Tagi

    bez glutenu bez jajek bez mąki biała czekolada budyń ciasteczka ciasto francuskie cynamon cytryna czekolada dieta drożdże galaretka jabłka jagody/borówki jogurt jogurt grecki kajmak kakao konfitura/ dżem kwaśna śmietana lemon curd maliny migdały miód orzechy orzechy włoskie owoce pomarańcze porzeczki powidła przyprawa do piernika płatki owsiane rabarbar rodzynki rum serek śmietankowy truskawki twaróg wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śliwki śmietana kremówka żelatyna
  • Durszlak.pl
  • Najlepsze Smakołyki

    Najlepsze Smakołyki


  • Kalendarz

    styczeń 2017
    P W Ś C P S N
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    3031  
    « gru   lut »
  • NAJLEPSZE KRUCHE ROGALIKI

  • SZYBKIE I ZRowe ciasto z fasoli

  • PALEO CHLEBEK

  • Archiwa


© Copyright LetsBlog Theme Demo - Theme by ThemeGoods

 

Loading Comments...