Tort wspaniały (nadużywam ostatnio tego słowa 😉 ). Kwaśny za sprawą porzeczek, słodki za sprawą soku z wiśni, konfitury i innych owoców. Jest bardzo lekki i puszysty za sprawą musu porzeczkowego. Smak jest naprawdę rewelacyjny. Użyłam do niego mrożonych owoców- do kremu oraz dekoracji. Prezentuje się na prawdę pięknie i elegancko przy minimalnym dekoratorskim nakładzie pracy. Zapraszam!
Do kremu i galaretki można użyć innych owoców- malin lub wiśni jednak należy zmniejszyć ilość cukru.
Biszkopt:
- 2 jajka
- 1/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki mąki, przesianej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Tortownicę o średnicy 20- 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód).
Mąki przesiewamy miseczki.
Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywną pianę (jak przy bezach). Gdy będą sztywne powoli wsypujemy cukier cały czas miksując przez ok. 3 min, aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie dodajemy żółtka, cały czas miksując na najniższych obrotach. W kilku partiach dodajemy przesiane suche składniki, mieszając bardzo delikatnie dużą, drewnianą lub silikonową łyżką.
Ciasto przełożyć do tortownicy i wyrównać. Piec w temperaturze 170° C przez ok. 30 min do tzw. suchego patyczka. Zostawić do wystudzenia, a następnie oddzielić boki nożykiem od formy i przeciąć ciasto na 2 blaty (jeden ciut grubszy).
Krem różowy:
- 200 g czerwonej porzeczki
- 2 łyżki cukru
- 4 łyżeczki żelatyny
- 4 łyżki zimnej wody
- 3/4 szklanki śmietany kremówki 30 lub 36%, schłodzonej
Żelatynę zalać zimną wodą i zostawić do napęcznienia na 5- 10 minut.
Porzeczki umieścić w garnku i zasypać cukrem. Postawić na palniku i doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na małym ogniu jeszcze 10 minut. Porzeczki zestawić z ognia, dodać do nich żelatynę i dokładnie wymieszać, tak aby się rozpuściła. Następnie przetrzeć masę przez sito i zostawić sam płyn (porzeczki nie będą nam potrzebne). Sok zostawić do wystudzenia do temperatury pokojowej.
(Ten etap wykonujemy na końcu, przed samym złożeniem tortu) Śmietanę ubić na sztywno. Dodać do niej wystudzony sok porzeczkowy i całość wymieszać bardzo delikatnie i jednocześnie dokładnie.
Krem biały (bita śmietana):
- 3/4 szklanki śmietany kremówki 30 lub 36%, schłodzonej
- 1 łyżka cukru
Krem przygotować, gdy złożony tort będzie się chłodził w lodówce. (Patrz w wykonaniu całości).
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem.
Żelka:
- 200 g czerwonej porzeczki
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 3 łyżki zimnej wody
Żelatynę zalać zimną wodą i zostawić do napęcznienia na 5- 10 minut.
Porzeczki umieścić w garnku i zasypać cukrem. Postawić na palniku i doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na małym ogniu jeszcze 10 minut. Porzeczki zestawić z ognia, dodać do nich żelatynę i dokładnie wymieszać, tak aby się rozpuściła. Następnie przetrzeć masę przez sito i zostawić sam płyn (porzeczki nie będą nam potrzebne). Sok zostawić do wystudzenia do temperatury pokojowej.
Tortownicę lub garnek (o średnicy takiej samej lub mniejszej jak ta w której piekliśmy biszkopt) wyłożyć folią spożywczą. Na wierzch wylać mus i schłodzić do stężenia- ok 1-2 godziny.
Do nasączenia:
- 1/2 szklanki soku wiśniowego (mocnego, z kompotu)
- 1/2 szklanki herbaty
Sok i herbatę wymieszać.
Dodatkowo:
- 2 łyżki kwaśnej konfitury lub powideł
- garść owoców do ozdobienia (maliny, jagody, porzeczki, czereśnie, wiśnie), mogą być mrożone
Wykonanie całości:
Na dnie tortownicy ułożyć pierwszy blat biszkoptu (ten grubszy). Nasączyć go połową przygotowanej mieszanki soku z wiśni i posmarować powidłami (lub konfiturą). Przykryć 1/3 musu porzeczkowego. Na wierzchu ułożyć żelkę porzeczkową i ponownie przykryć połową pozostałego musu. Następnie ułożyć na wierzchu drugi blat biszkoptu, nasączyć go pozostałą mieszanką soku z wiśni i przykryć resztą musu porzeczkowego. Całość wygładzić i schłodzić w lodówce minimum 1 godzinę (najlepiej 2-3).
Schłodzony tort wyjąć z lodówki. Delikatnie oddzielić boki ciasta od rantu i zdjąć obręcz. Ciasto posmarować bitą śmietaną i wygładzić. Na wierzchu ułożyć owoce (można użyć mrożonych).
Smacznego! 🙂
Tort przechowywać w lodówce.
3 komentarze
Świetny przepis!!! Tort jest genialny 🙂
Super torcik letni i orzeźwiający a mam pytanie co do żelki, ile dodać cukru?
Już uzupełniłam 🙂
2 łyżki