Wspaniały sernik! Wprawdzie przypomina bardziej letni przysmak niż zimowy, ale każda pora roku jest dobra na pyszny sernik 🙂 Ma on idealną konsystencję. Jest zwarty i mazisty, lecz nie ciężki. Tradycyjny smak jest wspaniale zrównoważony przez dodatek kwaśnych owoców. Do musu użyłam mrożone czerwone porzeczki, lecz równie dobrze mogą być to inne czerwone owoce: wiśnie, maliny czy truskawki, jednak w takim wypadku należy zmienić ilość cukru. Zapraszam 🙂
Składniki:
- 500 g twarogu, dokładnie zmielonego
- 250 ml śmietany 30 lub 36%
- 3 jajka
- 2/3 szklanki cukru
- ekstrakt waniliowy- kilka kropli
Spód:
- 150 g maślanych ciastek (lub dowolnych ciastek)
- 50 g masła, roztopionego
Spód tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciastka zmielić za pomocą malaksera na tzw. piasek. Dodać roztopione masło i dokładnie wymieszać. 'Mokry piasek’ wysypać na dno tortownicy, przyklepać i schłodzić minimum 30 minut.
Do dużego naczynia żaroodpornego nalać trochę wrzątku (na wysokość ok 1,5 cm) i umieścić je na dole piekarnika.
W misce umieścić wszystkie składniki. Zmiksować dokładnie, tylko do połączenia składników (nie należy zbytnio napowietrzać masy).
Piec w piekarniku nagrzanym do 160 °C ok 60 minut- aż wierzch sernika będzie ścięty i sprężysty w dotyku. Zostawić do wystudzenia, a następnie schłodzić minimum 2 godziny.
Krem:
- 250 ml śmietany 30 lub 36%, schłodzonej
- 400 g czerwonej porzeczki (może być mrożona)
- 3 łyżki cukru*
- 4 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
Żelatynę zalać zimną wodą i zostawić do napęcznienia na 5- 10 minut.
Porzeczki umieścić w garnku i zasypać cukrem. Postawić na palniku i doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na małym ogniu jeszcze 10 minut. Porzeczki zestawić z ognia, dodać do nich żelatynę i dokładnie wymieszać, tak aby się rozpuściła. Następnie przetrzeć masę przez sito i zostawić sam płyn (porzeczki nie będą nam potrzebne). Sok zostawić do wystudzenia do temperatury pokojowej.
Śmietanę ubić na sztywno. Dodać do niej wystudzony sok porzeczkowy i całość wymieszać bardzo delikatnie i jednocześnie dokładnie. Mus przelać na sernik i schłodzić całość minimum 2 godziny.
Dodatkowo sernik można ozdobić bitą śmietaną i porzeczkami. Ciasto należy przechowywać w lodówce.
Smacznego ! 🙂
*lub więcej, wedle uznania
2 komentarze
Cudownie jest zjeść kawałek takiego letniego ciasta, gdy za oknem leży gruba warstwa śniegu 🙂
Dokładnie, lato zimą 😀